Reklama

revmatoidní artritida

Irena (Ne, 1. 2. 2015 - 15:02)

Radku revmatoidní artritida je nemoc, která mně nezabije, dovede velmi znepříjemnit život. Zhoubný karcinom, který vznikne např. tím, že je potlačená imunita mně opravdu zabije. Je každého věc, jak se k sobě chová.A zase se tu začíná šťourat a chytat za slovíčka, asi vloni s pomyslnou Radkou toho bylo málo, že?

Radek (Ne, 1. 2. 2015 - 15:02)

Viano, v tom případě se za tebe někdo vydává?
29.1.2015 16:08 - Viana

Zdravím)))
Zdeni,tak to já taky ne. Já měla chřipku snad před dvěma lety,ale ta stála za to. Sice jsem ležela,nechtěla jsem na to ATB,tak jsem se z toho vyhrabávala jak dlouho.
TAKŽE BEZ KOMENTÁŘE. Každý slyší kritiku nerad, to chápu.
Marku, nejsem přímo doktor, jsem taky revmatik, ale se zdravotnickým vzděláním. A jenom žasnu, jak si tady kde kdo sám upravuje léčbu, protože si myslí, jak tomu rozumí a ještě totéž doporučuje dál. Já se tedy docela bavím, ve skutečnosti to k smíchu bohužel není.

Marek (Ne, 1. 2. 2015 - 14:02)

Jsem taky revmatik a občas nakouknu.
Radku ty jsi nějaký doktor ,že píšeš tak odborně?

Viana (So, 31. 1. 2015 - 20:01)

Radku,já nejsem zdr. sestra mám jenom tříletku,takže jsem ošetřovatelka. Já vím,že nachlezení je viróza a nikde tady jsem nepsla,že bych chtěla nebo měla mít ATB.Tak hloupá nejsem abych při nachlezení ATB užívala. Stačí ambroxol na kašel a čaj s citronem.Ani med neužívám tuto dobu dráždí ke kašli.))Měj se))

Radek (So, 31. 1. 2015 - 17:01)

Ireno, to je poměrně základní informace, že se MTX vysazuje při infekcích, při plánovaných chirurgických zákrocích a podobně. Jak jsi to mohla nevědět, když jsi se jím léčila??? Léčba vitamínem C není kontraindikací u MTX - tedy pouze u něj, je kontraindikací k revmatoidní artritidě jako takové, jelikož zvyšuje imunitu a TO je právě kontraproduktivní. Pokud si nemocný s revmatickým nebo jiným autoimunitním onemocněním zvyšuje uměle imunitní systém, obrátí si ho proti sobě a jeho nemoc propukne větší silou. Proto většina z nás bere MTX případně jiná imunosupresiva na snížení imunity. Pakliže sis před cca 4 lety lék vysadila a nepozorovala jsi žádnou změnu, byla jsi v remisi (dočasné vymizení příznaků onemocnění). Snížená imunita díky chemo ti teď může sekundárně prospět, ne naopak.
Viano, nevím, jestli jsi zdravotní sestra, když pracuješ v domově pro seniory, ale chřipka je viróza, na tu se nepodávají antibiotika!!!! To by měl vědět úplně každičký člověk, natož tak zdravotní sestra!!!!

Viana (So, 31. 1. 2015 - 17:01)

Zdravím vás)))
Irenko,já vím o co jde s tím céčkem. je to celkem novinka a je to velice úspěšná léčba rakoviny. Musí se podávat intravenozně do žíly a tím pádem je to jednička v boji s touto nemocí.))
Budu ti držet pěsti aby ti to zabralo. Nevěděla jsem,že se to platí,asi je to nadstandard.))
Jinak jsem zakřikla ,že nemám virózu,tak pozor....Už je to tu. Ovšem není to zlé,jen mi to sedí na průduškách. Léčím to cibulí,takže to musí zabrat.))
Mějte se)))

Irena (So, 31. 1. 2015 - 14:01)

Vianko, ano MTX už neberu tři roky, možná, že to nyní v květnu budou čtyři. Kdysi jsem brala antikoncepci Cilest, ne déle jak dva tři roky, bylo mi asi 42 roků.Měla jsem z něj hlubokou žilní trombosu.
Zaplatím si infuzní vitamín C, až budeš mít čas a chuť , tak se jukni na net, oč jde. Píšu ti to proto, že se dává onkologickým pacientům při chemkách, nebo po ozářkách a jediné, co je kontraindikace, s čím se nesnese je MTX. Tak jsem vděčná, že jsem ho po roce zrušila. I před operací mi řekli, že MTX by byl problém, mít ho v tělíčku, že se po něm vše špatně hojí. Bohužel tyto informace sbírám až nyní.
Zdenko, ozařování je moje noční můra poslední dva měsíce. Ale sice je to proti mému přesvědčení, ale asi na něj půjdu, protože, když nepůjdu a vrátí se to, budu si to vyčítat. Na druhé straně, pokud se to bude chtít vrátit, tak ani ozářko nezabrání. Ale potom následuje pětiletá hormonální léčba, tak to na rovinu řeknu onkoložce, že já teda ne. Nevím, jak často se mohou ty céčkové infuse kapat, ale budu si je stále platit. Snad to ty eventuelní buňky zabije.tak zase něco písněte. :-)

Irena (So, 31. 1. 2015 - 13:01)

Allane, já byla na onkologii, kde pacienti po chemkách a ozářkách nemají imunitu žádnou. Onkoložka smrkala do takových těch hnusných papírů, co se do nich na záchodech utírají ruce, nepřetržitě kýchala, tak zvláštně červené tváře, jako že teplota. Hned večer jsem napsala stížnost primářovi, druhý den ráno mi napsal, že si kolegyně na nic nestěžovala, ani na ní nic neviděl.

allan (Pá, 30. 1. 2015 - 14:01)

Ahoj děvčata co Vám mohu doporučit noste roušky, sice se na Vás budou divně koukat ale budete v bezpečí. Já si roušku nasadím i v Tesku, ale raději pohyb kde je hodně lidí omezují. Teď jsem vezl mamku na vyšetření na kardiologii, a na stejné chodbě jsou dvě ordinace praktického lékaře. To byl promne šok mezi srdcaři seděl každý druhý kýchající pacient.

Viana (Čt, 29. 1. 2015 - 16:01)

Zdravím)))
Zdeni,tak to já taky ne. Já měla chřipku snad před dvěma lety,ale ta stála za to. Sice jsem ležela,nechtěla jsem na to ATB,tak jsem se z toho vyhrabávala jak dlouho. U nás v domově to všechno prská a také klienti jsou na hromadě,ale já se držím a to se nějak nechráním nebo nic na imunitu nejím,jen jsem měla 2x oscilo.
Tak doufám,že to i tak bude dál a já ty hrozné virozy přečkám ve zdraví.)))

Zdenka S (Čt, 29. 1. 2015 - 14:01)

Ahoj holky to je príma,že vše dobře dopadlo. Irenko,klobouk dolů,že jsi řekla stop ozařování.Je pravda,že někdy mám pocit zbytečnosti některých zákroků,ale nejsem doktor.Já mám asi imunitu jako bejk,MTX jsem brala asi tři roky a chřipku nebo angínu jsem neměla už asi dvacet let i když syn kolem mě usilovně prská.Tak ať je vše v pořádku.

Viana (St, 28. 1. 2015 - 20:01)

Irenko,tak to je super....Moc a moc ti to přeji. Neboj se že by se to mohlo vrátit. Víš,zase to ber tak,že ty teď budeš dlouho pod kontrolou a kdyby byl jen náznak recidývy,tak tě urgentně pomůžou a všechno by podchytili. Takže si to fakt užívej.
Irenko,takže ty jsi MTX nebrala 3 roky,než se to stalo? Kolik je ti vlastně roků a kdy jsi tu antikoncepci brala? To je otázek,že?
Tak až jukneš,tak napiš a moc ti přeji už jen pevné zdraví. pa

Jana Bivojová (Út, 27. 1. 2015 - 22:01)

Prosím vás jak je to v této nemoci s prevencí? Nevíte o tom, že by mohl pomoct senzycol?

Irena (Út, 27. 1. 2015 - 20:01)

Vianko, to je skvělé, že se nic nenašlo. Já byla v pátek na sonu, dr. který to v listopadu našel mi pogratuloval, že "jsem zdravá".Ale je to zdraví s podmínkou, stále se budu bát při každém píchnutí. Také žasnul, jak ta operace byla perfektně provedená. Já jsem se srovnala psychicky, přijala jsem RA nemoc za svou, ten MTX jsem přestala brát v květnu 2011. Také jsem doma, v absolutní pohodě a bez starostí.Teď jsem schválně projela všechny zprávy CRP mám od 1,5 do 3.5, stále stejně. Fyzicky naopak takové ty akutní záněty odezněly, vloni jsem neměla ani jeden. Ale neříkám, že to tak funguje, u mně prostě ano. A navíc, když MTX zničí imunitu, tak mně nic neochrání před zhoubným bujením. Plus hormonální antikoncepce, která také způsobuje karcinom prsu. I tu jsem brala velmi krátce a stejně se stalo.Zcela jistě mně nepomohlo poslední zaměstnání. Ten stres byl přes čáru.Dneska jsem byla na scinti kostí, tak musím vytelefonovat výsledek. Také každý den se ženu do schránky, čekám výměr ID.Tak já zase někdy juknu.

Viana (Út, 27. 1. 2015 - 15:01)

Irenko děkuji za podporu. Kolono mám za sebou a z bezva výsledky,střevo čisté,tak ještě tu gastro,ale to nijak nehoním,nemám žádné potíže,takže to zatím neřeším.))
Irenko máš pravdu,že MTX potlačuje imunitu.To je právě to špatné,ale zase co by se dělo,kdybych s tím sekla? Nebudu do roka na vozíku? Je to dilema. Já volím zlatou střední cestu. Beru jen 7,5mg a to snad až tak nevadí,nebo vadí?))))
Ach jo,něco se zachrání a něco zničí,že?))
Měj se hezky a moc ti přeji abs to všechno zvládla jak nejlíp umíš a s nejlepšími výsledky...pa V.

Irena (Čt, 22. 1. 2015 - 19:01)

Lindo, já teda stále k revmatologovi chodím. Opravdu pravidelně po třech měsích na odběry a poté na kontrolu. Výsledky mám stále stejné i všechny hodnoty i aktuální stav. Tak k čemu potom ten MTX je? V úterý jsem byla u radiologa, nepřesvědčil mně, že je ozařování po karcinomu tolik nutné, ale i on řekl, že MT potlačuje imunitu, tak potom mně už nemělo co hlídat. Nelituji, že jsem ho vysadila, jenom lituji, že jsem ho kdy vůbec brala. Vianko, na gastro jsem byla, nemohli mi nic připíchnout, neb jsem si přijela autem, ale nic to nebylo. Tak se neboj.

Lada (Čt, 22. 1. 2015 - 17:01)

Dobry den Ivo,

toto tema jsem tu resil cca pred pul rokem, kdy jsem s podezrenim na RA prisel od revmatologa. Nasadil mi salazopyrin a ja mel jeste cca na 3 mesice wobenzym, tak jsem po dohode s doktorem bral oboje. Bolesti se zlepsili. Neni to optimalni ale o dost lepsi. Ale netusim jestli je to Salazopyrinem, nebo wobenzymem. Ale pomahal mi treba driv u sportu na leceni podvrtnuti...atd. Takze nejaky mensi vliv to asi ma.

Iva (Čt, 22. 1. 2015 - 17:01)

Dobrý den, mně diagnostikovali RA teprve před měsícem, proto si čtu na internetu kdo co píše o této nemoci. Je mi 42 let a snažím se zkusit vše možné, jen aby se mi to nezhoršovalo. Četla jsem i o braní wobenzymu při RA, máte prosím někdo s ním zkušenosti, jestli pomáhá? Přeji všem hodně sil a hlavně hodně dnů bez bolesti.

Viana (Út, 20. 1. 2015 - 16:01)

Ještě k Lindě.
Je dobře,že to všechno zvládáš přírodní cestou,ale nenapsala jsi jestli chodíš k lékaři na odběry krve,kde poznají jak na tom s revmou jsi. pokud ne,tak nevíš co se uvnitř děje.Ono dva roky není dlouho,ale strašně moc bych ti přála abys to tak zvládala i nadále. Moje babička měla asi taky revma byla celá pokroucená a bez doktorů se dožila 93 let,takže to asi jde....pa

Viana (Út, 20. 1. 2015 - 15:01)

Ahoj Irenko))
Já potíže se střevama nemám ani s žaludkem,ale mám anemii a doktor chce vyloučit že to nikde nekape a že je to anemie revmatická. Mám jít ještě i na gastro žaludku,ale fakt nevím jestli to dám. To víš,člověk může jít preventivně a něco mu najdou,ale snad ne.)))
Zdeničko,máš pravdu,že ten doktor je i v Zábřehu,ale já chodím k doktorce(nechci jmenovat),ovšem ta je tak moc hodná až to škodí, pořád mě jenom lituje a to mi nějak nepomůže)))
Holky já zkoušela MTX vysadit přímo na sobě a pak do půl roku nastaly hodně vělké bolesti,tak jsem se s pokorou k němu vrátila,takže už nee.)))
Snažím se brát max do 125 mg,ale zase už ho beru hodně let.
Pokud by mělo spouštět revma stres,tak to by u mě nemělo být. Já jsem a byla jsem vždy velký pohoďák. Nic si nezabírám,snad jen co je moje mínus je hypochondrie a s tím bojuji už hodně let.)))Mějte se

Reklama

Přidat komentář