Reklama

revmatoidní artritida

Zdenka S (Út, 20. 1. 2015 - 14:01)

ahoj všichni.Já nikdy nevysadila léky,je pravda,že medrol jsme s doktorkou snižovaly po troškách až jsem cítila,že to víc bolí,tak jsme se usadily na té trošku vyšší dávce a ubrat to nejde.Mám v práci kolegyni,která vysadila léky a pochvalovala si jak je jí dobře.Bylo to asi rok,teď před vánoce nebyla schopná ani udržet hadr v ruce,skončila v nemocnici na kapačkách.
Ráda bych také vyzkoušela něco přírodního,ale zatím jsem nic nenašla.
Vianko mám pocit,že v Zábřehu je ten doktor co v Šumperku.Jestli si dobře vzpomínám Markétka z dřívějška chodila k revmatoložce do Hradce a moc ji chválila.

Linda (Út, 20. 1. 2015 - 07:01)

Vianko, máš nějaké...Ireno,jsem ráda, že také je tu někdo, kdo si dovolil vysadit léky. Já mám diagnostikovanou revmatoidní artritidu cca 2 roky, bude mi 45. Rok však již methotrexat neberu a přestala jsem chodit i na kontroly. Úplně v pořádku nejsem, mám oteklý palec na pravé noze, stabilně stále stejně, což ukazuje spíš na dnu, občas se cítím unavenější a každé ráno jsem trošku oteklá-ruce, obličej, někdy třeba i stehna, což se během dne spraví. Také mne nic nebolí tak, aby musela brát léky, nikde žádné poškození, vnitřní orgány také všechny v pořádku, mohu sportovat - kolo, lyže, běžky, turistika, plavání, jen běh mi dělá problémy kvůli tomu palci, občas se snažím o nějakou očistu, sbírám si bylinky, občas se nechám zlákat na nějaký "zázračný" preparát, teď je to zrovna msm :-), ale výsledky nejsou nebo možná jsou, nezhoršuji se! Také se přikláním k tomu, že je to hlavně od stresu a toho asi i částečně zbytečně zažíváme každý dost. Plánuji totální změnu života-velkou cestu do světa, přestěhování na venkov, změnu zaměstnání, pokud to vše vyjde, snad bude lépe. Tak se všichni držte!

Irena (Po, 19. 1. 2015 - 20:01)

Vianko, máš nějaké potíže, nebo jenom na prevenci? To bude dobré. Já jsem to nikdy neabsolvovala, manžel už několikrát a chodí k lékaři, který neuspává. Minule byl v nemocnici, kde sice uspávají, ale zase ten první soukromý mu udělá i sono prostaty, žlučníku, jater, slinivky. Tak prý zase půjde k němu.
Zdeni MTX jsem poctivě brala rok. Začala jsem na 20 mg, po půl roce mi snížila na 15 mg týdně. Pokaždé mi po něm bylo moc špatně. Tak jsem se naštvala a přestala ho brát. Ještě asi dva roky jsem mívala tu akutní zánět v rameni, tu v lokti, bolest šílená. Mně funguje teplo. Tak rodina žehličkou nahřívá froťáky, k tomu jsem nacpala aulin a většinou na druhý den se už dalo.Nejvíce pomohlo, když jsem zůstala doma. Zrušila jsem všechny stresy.Mám RA třetího stupně, středně aktivní,RF vysoce pozitivní,atd, nechce se mi to opisovat.Rok trvalo, než jsem se srovnala.Klouby mně opravdu nebolí tak, abych to musela řešit lékama.Každý lék má vedlejší účinek. Tak vám dají na to druhý, ten zase něco poničí. Tak to jde dál, než se nadějete máte deset druhů tablet a otrávené tělíčko. Takže já se chemií fakt cpát nebudu. Hezky se tu držte a pokud možno bez bolestí.

Martin (Po, 19. 1. 2015 - 20:01)

no me nasadili jen prednison a kortikoidi a chodim na kontroli po 3 mesicich no

Viana (Po, 19. 1. 2015 - 20:01)

Martine,já měla stejné bolesti jako ty. Teda mě nejvíce bolely nohy dole v nártu a ruce drobné klouby. Dostala jsem na to Delagil a ten mi suprově zabral,ale zase to odnášely oči,tak mě byl změněn na Methotrexat a taky jsem jedla brufen na bolest.
Ty píšeš,že se léčíš rok a půl a to si myslím,že už by měla léčba zabrat.Zajdi si znovu na revmatologii a řekni mu o tom.))
Co se týče mě,tak já jsem na tom stejně jako ty a to se léčím nějakých 10 let,takže já si na ty bolesti už zvykla. Někdy jsou větší a někdy menší,ale bez bolestí nejsem nikdy.)))
Měj se a hodně štěstí ti přeji))

Zdenka S (Po, 19. 1. 2015 - 19:01)

Ahoj Martine,na začátku to chvilku trvá než se najde ta správná léčba.Mně bolely ruce,hlavně zápěstí.Po čase se tu trochu spravilo a míň to bolelo.Na začátku jsem od bolesti dostala nesteroidni revmatika,tlumí bolest i zánět.Změnila jsem lékařku a ta si udělala kontrolní testy a upravila mi léčbu.Možná by jsi se měl lékařky zeptat jak to vypadá,že ti není dobře.Dost se dá poznat i z toho za jak dlouho tě zve na kontrolu.Pokud je to do tří měsíců tak léčba ještě není pod kontrolou.Nechci tě strašit,ale jestli na začátku RA napadá velké klouby asi to bude pořádná mrcha.Řekni si o léky na bolest,je to lepší.Ráda bych pomohla víc,ale tředa se radou přidá i někdo jiný.

martin (Po, 19. 1. 2015 - 17:01)

Dobry den ,
Mám dotaz prosim uz rok a pul jsem lecen na revmatoidni artritidu...muzu popravde rici ze me kolena bolí kazdy den a skoro porad nekdy nemuzu ani vstat dostavam prasky prednison a injekce a lecba skoro nezabira musim polikat brufeny kuli bolesti mel nekdo takovej problem ze ho to boli vlastne porad ? uz nevim co mam delat boli me i kicel :(

Viana (Po, 19. 1. 2015 - 13:01)

No to je pokrok,to jedobrý,ale stejně nejlepší je doktory nepotřebovat.
Zdeni,já jdu pod narkózu,teda je to jenom vypnutí vědomí a centra bolesti,takže se nebojím zákroku,ale spíš aby mi něco nenašli. Já jsem děsnej hypochondr a všude vidím problém,už když se na mě doktor zamračí,ale dělat s tím nemůžu nic.))
Dnes mi přišla odpověď z revm. poradny ohledně toho MTX a rakoviny co řeší Irenka a odpověď byla,že malé dávky nevadí,dává se to i dětem. Sice je zde riziko tak jako všude při autoimunitních onemocněních.Takže i rakoviny,ale to jsou mamé procenta,protože po podávání těchto léků máme narušenou imunitu. Píší,že se toho nemusíme bát.)))
Zdravím vás ostatní a vítám Míru))

Míra (Ne, 18. 1. 2015 - 23:01)

Allane,jo to bych udělala...revmatolog je i v Zábřehu.Tam,co je lékárna naproti stadionu,vedle policie.Jméno bohužel nevím,jeho služby bohudík nepotřebuji.

Zdenka S (Ne, 18. 1. 2015 - 21:01)

Zdravím,všechny léky ,které užíváme nám na druhou stranu škodí.Proto nám nasazují nejdříve slabší a jak nemoc postupuje přichází na řadu těžší kalibr.Vždyť i to slavné BIO taky někomu hodně ublíží.Irenko,psla jsi,že nic nebereš,jak je to dlouho co jsi přestala brát MTX?
Loni jsem taky měla jít na kolono ,ale neměla jsem odvahu,letos mě to asi nemine.Dnes jsem viděla ve zprávách na Primě,že je v Prostějově přístroj,který zjistí diagnozu z dechu.Nafoukáš do pytlíku a oni to pošlou na zjištění.Lze to zjistit i po týdnu.To je jiný kafé.Oděma Vám Holky držím palce.

Viana (Ne, 18. 1. 2015 - 15:01)

Irenko tak to je skvělé.Moc ti přeji aby ti to v pátek lékař určitě řekl a věřím že řekne. Já jdu v pátek taky na kolono,tak si na tebe vzpomenu a budeme si držet pěsti obě.)))
Cítím z tebe opravdu velkou vyrovnanost a to je moc dobře. To je poloviční úspěch.
Irenko já a určitě i ostatní tady budou rádi,když nám nějaké důležité informace poskytneš. Víš,nikdo by nechtěl aby se mu ještě k revmě něco jiného přidalo,každý tu bojuje podle toho jak uzná za vhodné,nebo podle toho jak mu medikace zabírá.
Pravda je,že MTX ničí totálně imunitu a už tak je revma autoimunitní nemoc. K tomu štítná a samo sebou dohromady je to pohroma.Ale zkoušela jsem MTX vysadit a pohroma to byla taky. Takže co teď?)))
Moje známá 20 ti letá slečna ode mě z práce šla na kolono a zjistili jí crona. To je taky pohroma. Dostane na to MTX,takže se tím léčí spousta nemocí.))
Irenko jsi moc hodná že ses ozvala a z toho ,že tu občas něco plácneme nám odpusť a zase napiš...))
Měj se a dodržuj léčbu))

Irena (Ne, 18. 1. 2015 - 14:01)

Vianko, v prosinci jsem byla na operaci.Našla jsem si vynikajícího onkochirurga.Jeden den operace, drugý den jsem jela domů.Nic nebolí, nebolelo, nemám žádné omezení, mohu dělat všechno.Dostala jsem hormonální léčbu na pět let ,na kterou jsem měla tak příšernou alergickou reakci, že to onkoložka zrušila. Pokud mně radiolog v úterý přesvědčí, že plusy ozařování jsou větší než minusy, tak v únoru ozářka. Dostala jsem plný ID. I tam velmi stará dr. potvrdila, že MTX zrušil imunitu a nádorové buňky měly otevřenou cestu. Tím, že už dva měsíce stále jenom studuji a hledám informace, tak vím plno věcí. Ale asi nemá smysl sem cokoliv psát, vždycky se vše obrátilo proti mně, i když dneska jsem v takové pohodě, že mně to ani nenadzvedne. Každý je svéprávný a rozhoduje o sobě sám. V pátek jedu na sono a doufám, že dr. který mi karcinom v listopadu našel řekne, že tam nic není. Na revma nic neberu a nic mně nebolí.U mně je to vše psychosomatické, tím, že jsem v klidu doma, žádné stresy,starosti, jdu si kdy chci a kam chci, dělám co chci. Kromě euthyroxu na štítnou žádnou chemii nejím.Přeji všem co nejméně bolestí.

Lada (Pá, 16. 1. 2015 - 13:01)

Ahoj vsem v Novem roce,

K dotazu na salazopyrin...ja beru asi 1/2 roku 2x2 a obcas neco boli..obcas i vic, ale jde to...nevim jestli je to tou medicinou, ale je mi rozhodne lip, nez pred pul rokem.....MTX by se dle meho lekare nasazoval ve chvili, kdy by salazopyrin nefungoval, nebo se to zhorsovalo...takze u me se to delo timto stylem.
Priklanim se k Allanovi, v dnesni dobe by se mela ta potvora dat alespon castecne dostat pod kontrolu a minimalizovat bolest...teda tak mi to alespon rika muj revmatolg. Tak se vsichni mejte fajn a bezbolestne. Lada

Viana (Čt, 15. 1. 2015 - 20:01)

Allane,jo to bych udělala určitě,ale jsem od Šumperka a tam je jeden revmatolog co bere jenom peníze a fakt je ještě horší a pak ta moje. V širokém okolí žádný jiný.Ale uvažovala jsem o Olomouci i když je to daleko. Asi fakt přejdu...))
Ostatním posílám pozdrav.))

allan (Čt, 15. 1. 2015 - 14:01)

Viano co může být jednoduššího než změnit doktora.

Zdenka S (St, 14. 1. 2015 - 20:01)

Ahoj,taky jsem brala salazopirin,ale ještě před MTX.Myslím,že metatrexát je silnější,takže pokud nezabírá,chtělo by to něco přidat.
Možná nejsou krevní výsledky špatné,proto s tím doktorka nic nedělá,ale měla by posuzovat i to ja se cítíš.Mějte se

Viana (St, 14. 1. 2015 - 19:01)

Myslíte si co berete sarazopyrin,že by mohl být lepší než MTX? Já mám totiž obavy,že mi MTX vůbec nezabírá.Moje revmatoložka to neřeší a já si nejsem jistá jestli ji vůbec na mě nějak záleží. Jsou to návštěvy o ničem.)))
Jaké na vás má sarazopyrin neg. účinky? Díky))

allan (St, 14. 1. 2015 - 19:01)

Salazopirin taky beru Mišo a jak píšeš taky umí semnou občas zamávat. Ale furt jeto lepší než když to bylo v začátcích.

MISA (St, 14. 1. 2015 - 16:01)

AHOJ VSICHNI S RA ja ji trpim uz od 17LET a je mi 38let beru salazopin celou dobu jen před otehotnenim a v tehotenstvi jsem vynechala uz mam skoro 16tiletou dceru.Jinak mivam i klidove faze te protivne nemoci třeba i rok ale když prekvapi tak to stoji zato vždy me to naštve ze nemuzu normalne fungovat výpotek, z kolene uz mi tahaly několikrát sem tam otekly prst na ruce ten většinou vyžaduje injekcni opich,asi znate ,jinak vsem preju lehci prubeh nemoci.

Viana (St, 14. 1. 2015 - 15:01)

Ahoj Katko)))
Ptáš se na radu jak na revma vyzrát.Tak to holka řešíme i my tady a zatím je ta mrška šikovnější než my. Ovšem být tebou,tak své revmatoložce věřím,protože asi ví co dělá. Já teplotu nemívala,teda aspoň o tom nevím a prednison jsem taky neužívala. Jen mě zaráží,že ti hned napsala docela silnou dávku MTX. Nebo se mi to jenom zdá? Víš já začínaka s 5 mg a paostupně se dopracovala na 125 mg,ale mám obavy že mi tato dávka stejně nestačí. Mám bolesti celého těla,ruce,nohy prostě ráno vstávám celá zničená a večer když jdu spát tak je to to samé. Takže u mě je něco špatně a na ko. jedu až v březnu.)))
Klidně se ptej na vše co tě zajímá a pokud budeme vědět,rádi ti odpovíme.)))
Měj se pa

Reklama

Přidat komentář