Vápník není pouze v mléku
Používáme výrobky z kozího a ovčího mléka, sójového mléka, která bývá obohaceno vápníkem. Z nemléčných zdrojů najdeme vápník v máku, luštěninách, sardinkách, lískových oříškách, mandlích, sóje, špenátu, ovesných vločkách, černém chlebu.
Nejsou to zdroje zanedbatelné. Kupříkladu šlehačka obsahuje 80 mg vápníku ve 100 g, smetana 106 mg. V máku najdeme 1400 mg, v sardinkách 350 mg, v lískových oříšcích 300 mg vápníku ve 100 g. Pokud máme člověka, kde předpokládáme větší nebezpečí možnosti řídnutí kostí, lze použít i některé preparáty obsahující vápník. Naše lékárny nabízejí nepřeberné množství potravních doplňků. Vždy by se však mělo jednat o vápník z organických zdrojů.
Aby nedocházelo k onemocněním spojeným s nedostatkem vápníku je dobré vyhnout se nadměrné konzumaci kyselinotvorných potravin ( cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, maso), protože při překyselení organismu dochází k uvolňování vápníku z kostí a zubů, jelikož je použit v tzv. nárazníkovém systému k neutralizaci nadměrné kyselosti.
Autor: mk
Komentáře
Za sebe mohu doporučit.
jezte vápník,
bude vám stát
jako krápník
Místo toho si dopřávám Ovo Vital od Biominu, kde je vápníku 350 mg, obsahuje biogenní látky, stopové prvky a neobsahuje žádné pomocné látky ani stabilizátory, takže já jsem spokojená.
Kosti i zuby mám zatím v pořádku, dokonce mi to pomohlo se špatnou srážlivostí krve.
Zdeni, mějte se co nejlépe a buďte zdravá.
Hezké dny, Míla
Pochopitelně možnost pojídání jogurtů, tvarohů, (nejlépe nízkotučných) sýrů, zákysů atd. tento problém částečně řeší. Odpovědí je však podle mého názoru možnost "dopovat se" tabletkami z řas. Konkrétně sladkovodní zelená řasa chlorela obsahuje vyoký podíl vápníku, navíc vápníku několikanásobně vstřebatelnějšího než vápníku z mléka. V době, kdy osteoporóza (problém nikoli výhradně nedostatku vápníku) hýbe především ženským pokolením, věc zralá k zamyšlení. Zájemkyním i zájemcům poskytnu ráda další informace prostřednictvím svého mailu.
- Odpovědět
Pošli odkaz