Reklama

Rostou u vás nyní HOUBY?

Sendy (St, 16. 2. 2022 - 05:02)

Děkuji za zajímavé poučné názory sardovi, Liborovi a dřevěnému především. Co dělám špatně že když si koupím sadbu žampiónů, nikdy mi nevyroste velký sběr, ale jen několik málo hub. Dodržují vše jak je v návodu. Koupila jsem ji za tři roku šestkrát a pouze jednou jsem měla úrodu jak popisují, několik vln sběru po sobě. Můžete mi poradit?

Libor. T. (St, 16. 2. 2022 - 07:02)

Sendy, těžká odpověď. Pokud vše dodržuješ podle návodu, pak jedině může být nekvalitní sadba. Mohla být nevhodně skladována a pod. Sice se to může občas stát. Mě se to stalo jednou taky, ale to jsou vyjímky. Je vhodné kupovat sadbu u zavedených zahradnických firem nebo ve větších marketech (OBI, Globus apod), přes e-shop bych byl opatrný, stejně jako u malých prodejen květin a semen..

Návštěvník (St, 16. 2. 2022 - 21:02)

Když je nekvalitní sadba, pak s tím neuděláš nic

Libor. T. (Čt, 17. 2. 2022 - 19:02)

Ok,souhlasím

Sendy (St, 16. 2. 2022 - 10:02)

Diky, zkusím to tak

Libor. T. (St, 16. 2. 2022 - 07:02)

Sendy, těžká odpověď. Pokud vše dodržuješ podle návodu, pak jedině může být nekvalitní sadba. Mohla být nevhodně skladována a pod. Sice se to může občas stát. Mě se to stalo jednou taky, ale to jsou vyjímky. Je vhodné kupovat sadbu u zavedených zahradnických firem nebo ve větších marketech (OBI, Globus apod), přes e-shop bych byl opatrný, stejně jako u malých prodejen květin a semen..

Libor. T. (Po, 14. 2. 2022 - 18:02)

Pro osvěžení vkládám další z kapitol o houbách z na podzim vydané publikace Podblanické houbování...............Tak jsem se na počátku roku při návštěvě jen tak spíše z hecu zeptal v Popovicích kamaráda Zdeňka Dvořáka zda byl na houbách a tušil jsem, že při pohledu ven na zasněžené okolí mne pošle kamsi. Ovšem stalo se nevídané. Z kuchyně přinesl dva trsy hlívy ústřičné a penízovky sametonohé s tím, že to našel tady u rybníka a penízovku v Jankově. Jeho paní nám houbičky rychle usmahla jako nečekanou jednohubku před obědem. A podobným překvapením nebyl konec. O několik dní později jsme navštívili naše známé ve Slavkově u Olbramovic a při prohlídce jejich zahrady jsme natrefili na několik kapitálních zdravých trsů dalších hlív.
" Hele, tady nám tyhle prašivky rostou všude", utrousil majitel pozemku, "když půjdeš touto cestou, tak na těch topolech a pařezech jich budou další kvanta. Tady to nikdo nesbírá."
Ujistil jsem jeho i manželku, že naopak tyto houby jsou mimořádně chutné a léčivé a klidně si z nich mohou udělat lahodný pokrm.
Pan Prouza z Uhlířských Janovic se nám svěřil, že mu ve sklepě rostou každý rok i v zimě žampióny, ale nekupuje si žádnou sadbu, pouze na hlínu do několika nádob vysypává v průběhu roku odřezky ze žampiónů, nalezených na louce a funguje mu to již takto mnoho let.
Ano, je to reálné, pokud sklep má stálou teplotu nejlépe mezi 9 až 15 C mohou se tyto houby pěstovat tímto způsobem celoročně´.
Paní Marie z Tábora se ptá: "Po lékařském nálezu v oblasti krku jsem absolvovala několik ozařování. Je vhodné použít jako podpůrnou léčbu čaj z březovníku a pokud ano kolikrát denně..."
Tak je potřeba říci, že ne čaj, ale výluh, kde dáte do 2 dcl vody několik plátků houby a louhujete 12 hodin a pijete 2 krát denně. Lze také použít drcený prášek z březovníku 3 krát denně polévkovou lžící sníst a zapít vodou nebo černým čajem. Doporučená denní dávka je 300 gramů.
Slečna Veronika z Votic má již několik let problémy s opakovanými migrénami, často je tak indisponována, že nemůže do školy, je jí až na zvracení a na omdlení. Lékařská vyšetření jsou naprosto v pořádku a prášky pomáhají velmi omezeně. Stav trvá někdy až 2 dny. Co s tím?
Pokud je lékařsky vše v pořádku a nebyl nalezen žádný vážný patologický nález, pak se jedná podle vámi popisovaných příznaků nejspíše o neurocirkulační citlivost na vnější vlivy, stres nebo ženskou periodu. Velmi dobré účinky na podobný tip migrén má houba rezavec šikmý neboli čaga, kterou můžete aplikovat formou výluhu nebo obkladů na čelo a zátylek při nastupujících potížích. /přípravky z této houby jsou celkem dostupné/. Dále si udělejte silný čaj z máty peprné, vypijte ho hodně teplý a pak si na cca 10 min sedněte nebo lehněte a opakovaně udělejte několik hlubokých nádechů a výdechů.
Pokud by toto nepomohlo, pak je vhodná osobní konzultace k vyloučení jiných příčin jako je temná hmota v prostoru, kde bydlíte, tachyosmog nebo podprahové vysoké limity strachu, které lze snadno odebrat.
Všem zimním houbařům hodně štěstí do košíků!

Návštěvník (Út, 15. 2. 2022 - 09:02)

Hezký článek, kde to vychází?

Návštěvník (Út, 15. 2. 2022 - 10:02)

Je to tam napsaný. Vlasta vydal časák a teď se ho snaží prodat

☮✌ dřevěnej (Po, 14. 2. 2022 - 21:02)

Na chronické bolesti by mohli zabrat houby z vrby bílé a její kůra. Co myslíš?

Ryzec (Út, 15. 2. 2022 - 08:02)

To neznám. Schválně co na to Libor

☮✌ dřevěnej (Út, 15. 2. 2022 - 09:02)

Já jsem taky zvědav na Libore, jakožto odborníka. Ptám se, protože vrba bílá zabírá znamenitě na chronické bolesti. Jen nevím, jestli se využívá v přírodním léčitelství. Proto ta otázka...každopádně má jednu úžasnú výhodu. Není toxická. Proč? Protože je účinná látka produktem metabolismu jater.

Libor. T. (Út, 15. 2. 2022 - 16:02)

Myslím, že dřevenej to napsal spolehlivě. Ano využívá se v přírodním léčitelství formou obkladů i vnitřně. Návštěvníku, nepotřebuji nic prodat, většina je už stejně pryč, pouze chci dát informace těm, co ho nemají a to prostřednictvím tohoto vlákna o houbách

Ryzec (Út, 15. 2. 2022 - 18:02)

Za sebe mohu napsat, že se mi ty články líbí a jestli v tom je reklama, tak na houby a co s nimi. Doufám, že budeš dávat další

Návštěvník (Út, 15. 2. 2022 - 10:02)

Vrba bílá se samozřejmě v přírodním léčitelství běžně využívá.

Ryzec (Po, 14. 2. 2022 - 20:02)

Ok,zajímavé

sardanapal (Ne, 13. 2. 2022 - 19:02)

Jestli nakonec není lepší vyhnout se celému tomuto trápení a naložit do lihu . Čerstvé i sušené takto dají se zpracovat a tinktura se může pěkně po kapkách dávkovat ..

☮✌ dřevěnej (Ne, 13. 2. 2022 - 19:02)

Určitě, ale v tinktuře bych se asi těžko koupal.

sardanapal (Ne, 13. 2. 2022 - 15:02)

Já používám el. mlýnek na kávu a vše ok .

☮✌ dřevěnej (Ne, 13. 2. 2022 - 15:02)

Zkus pomlít troudnatce kopytovitého, anebo čagu.

Reklama

Přidat komentář