Reklama

Rostou u vás nyní HOUBY?

☮✌ dřevěnej (Út, 1. 2. 2022 - 20:02)

Strigy prý jedovaté houby pužívali, kdo ví, jak je to dnes. Čarodějové jsou i dnes a houby prý používají stále.

Návštěvník (Út, 1. 2. 2022 - 19:02)

?

Marie (Po, 31. 1. 2022 - 16:01)

V prodejně jsem objevila hlívu ústřičnou, jedny trsy měli hlavičky světlé a druhé tmavé. Na dotaz prodavačce, které jsou kvalitnější neuměla odpovědět, prý obě asi stejně kvalitní. Tak já nevím

Libor. T. (Po, 31. 1. 2022 - 17:01)

Marie, rozdíl v kvalitě bude minimální, tmavší bývají zpravidla menší plodnice ,ale také záleží na podloží, ze kterého vyrůstají. Neboj se koupit oba druhy, jsou jedlé a chutné.

Marie (Po, 31. 1. 2022 - 19:01)

Děkuji za upřesnění. Já si to myslela, ale nebyla jsem jistá. Jen jsem si říkala, že by do obchodu nedali jedovaté houby

☮✌ dřevěnej (Po, 31. 1. 2022 - 20:01)

Do obchodu ne. Čerstvé jsou z pěstíren a tam se jedovaté za normálních okolností nepěstují. Co se týká uskladnění, tak tam asi musí platit předpisy. No a pak jsou i sušené houby a houby v konzervách a v octu. Z těchh některé jsou přírodní, teoreticky by se tam mohli priplest i jedovaté, ale ty přecházejí odborní kontrolou. Tedy naši dodavatelé. U dovozu nevím...ale snad nějaké mechanismy kontrol tam jsou.

☮✌ dřevěnej (Po, 31. 1. 2022 - 16:01)

Radši ať odpoví Libor. On to umí líp.

Libor. T. (Po, 31. 1. 2022 - 18:01)

Myslím, že máš dost přehled a nepochybuji o tvých kompetencích ohledně znalosti hub

☮✌ dřevěnej (Po, 31. 1. 2022 - 18:01)

Dík. Jen jsem nechtěl být stále první v odpovědích.

Libor. T. (Ne, 30. 1. 2022 - 18:01)

Mohlo by zajímat. Vkládám z publikace o houbách tuto kapitolu 1.část......................
Otravy podle druhů hub.
Přišel jednoduchý, ale dost zásadní dotaz od mladé houbařky z Votic. Ptá se, jaké jsou druhy otrav houbami a jaká je první pomoc? Jelikož hlavní houbařská sezóna je na počátku, pojďme se na tuto problematiku podívat podrobněji. Druhů otrav jedovatými , ale někdy i jedlými houbami (pseudootravy apod.) je velmi mnoho .Pojďme se na ně podívat blíže.
Nejzáludnější otrava houbami je tzv.cytotoxická nebo cyklopeptidováotrava, kterou způsobují naše nejjedovatější muchomůrky ( bílá, zelená, jarní) a některé druhy jedovatých bedel. Projevy této otravy se objevují později než obvykle a často i za více jak 8 hodin po požití pokrmu a toxiny napadají následně játra a ledviny a dochází k celkovému kaskádovitému selhávání organismu. Jelikož se již toxin natrávil a dostal do krevního oběhu, vyvolání zvracení a podobných technik nebývá k zeslabení otravy účinné. První pomoc zde patří výhradně do rukou lékařů a podávají se léky na posílení imunity ale hlavní úlohu splňuje dialýza a celková detoxikace organismu.
Otravy gyromitrinové jsou méně časté druhy otrav a v naší lokalitě je pro nás nebezpečnou houbou zejména ucháč obecný. Průběh otravy je podobný jako v předchozím případě, toxin ale napadá především jaterní tkáň a příznaky jako nevolnost, zvracení a průjem se projeví i dříve, nejčastěji za 2 až 4 hodiny po požití jedovaté houby. I zde je nezbytná péče lékařů, zaměřená především na posílení jaterní činnosti a detoxikaci poškozeného organismu.
Známými druhy otrav jsou otravy muskarinové, způsobené především muchomůrkou červenou, některými druhy bílých strmělek a vláknicí začervenalou. Příznaky otravy se projevují poměrně často již do 20 minut po jídle, někdy i okamžitě po požití jedovaté houby. Postižený je nápadně zarudlý v obličeji, výrazně sliní, objevují se křeče v břiše, poruchy močení a dušnost. Na tuto otravu existuje rychlý protijed Atropin, který postiženému téměř okamžitě uleví od potíží a tělo se rychle zregeneruje do normálu.
Hnojník inkoustový, byť je v mládí jedlý může způsobit tzv. koprinovou otravu, pokud pokrm zapijete alkoholem! Dokonce i až dva dny po požití houby a při konzumaci alkoholu se může otrava aktivovat! Projevuje se zarudnutím pokožky, bolestmi břicha, zvracením a průjmem a tělo značně vysiluje a dehydratuje. Po zhruba dvou až třech hodinách příznaky samy ustoupí a člověk se dostává do stabilizovaného stavu. Proto ještě jednou varování - pokud si nasbíráte a zpracujete k jídlu hnojníka inkoustového, nepijte na něj alkohol. Vyvarujete se sice ne život ohrožující, ale velmi nepříjemné otravy touto jinak v mládí jedlou houbou!
Velmi nepříjemnými a poměrně častými druhy otrav jsou otravy gastrointestiální, které způsobují některé známé jedovaté druhy hub jako například závojenka olovová, některé druhy mírně jedovatých holubinek (vrhavka) nebo mírně jedovatých druhů kuřátek. Otrava má klasický průběh - kolikové bolesti břicha a úporné zvracení a průjem. Doporučuje se hodně pít a z celého trávicího traktu odstranit rychle zbytky toxických hub. Otrava sice po zhruba jednom dnu ustoupí, ale návštěva lékaře je velmi doporučená.
V naší lokalitě se místy hojně vyskytuje jedovatá muchomůrka tygrovaná, kterou nezkušený houbař může zaměnit za jedlou a výtečnou muchomůrku růžovku. Takováto záměna však pro našince může způsobit tzv. izoxazolovou neurotickou otravu, která se do 30 minut po požití houby projeví horkostí, poruchami vidění, mravenčením po celém těle, halucinacemi a poruchami srdeční činnosti. První pomoc je opět v rychlém vyhledání lékaře a mezitím vyvoláním zvracení zbavení tak těla co nejvíce obsahu požité jedovaté houby.
Začíná hlavní houbařská sezóna a proto sbírejte jen houby, které bezpečně znáte. O dalších typech otrav, první pomoci a naopak o květnových jedlých houbách si povíme příště. Tak hodně štěstí do košíků!

Návštěvník (Čt, 3. 2. 2022 - 10:02)

Kdy bude ta další část Libore?

Libor. T. (Čt, 3. 2. 2022 - 15:02)

Ano, v kládám pokračování............Otravy podle druhů hub II

V dnešní poradně navážeme ještě na minulé povídání o některých typech otrav houbami a podíváme se také blíže na některé významné jedlé květnové houby. V posledních měsících i přes poměrně chladné počasí je stále v naší lokalitě dostatek vláhy a jelikož se v květnu očekává již stálé a teplé počasí, je naděje na první známé jarní houby. Tou nejznámější patrně je čirůvka májovka. Tato výborná jedlá houba se objevuje i na voticku a podblanensku nejčastěji v polovině května na prosluněných travnatých stráních, v parcích a kolem potoků a rybníků nebo na okraji lesnatých porostů. Má pevně masitý, lysý klobouk a pod ním husté bělavé lupeny. Její dužina je bělavá a při řezu nemění barvu. Pozor - tím se vyhneme podobné, ale jedovaté houbě vláknici začervenalé, která za příznivých podmínek může také narůst i v květnu, ale když ji rozřízneme tak zčervená a navíc její lupeny jsou tmavší a mají olivově hnědou barvu. Takže tuto houbu opravdu nesbírejte a zjistíte-li tyto markanty, tak ji zahoďte.
Dnes si ještě povíme o některých specifických druzích otrav houbami.
Pavučinec plyšový je sice houba v naší lokalitě málo vídaná, ale je pro zpracování v kuchyni velmi nebezpečná. Je totiž jedovatá a způsobuje člověku tzv. orellaninovou otravu, která se projevuje až velmi dlouho po požití houby zpravidla za 3 až 7 dnů, často i až po třech týdnech, kdy samozřejmě zdravotní problémy nespojujeme s tímto pokrmem. Otrava se projevuje lehkou nevolností a bolestmi v oblasti bederní páteře, následně po krátké úlevě dochází k trvalému těžkému poškození ledvin často se smrtelnými následky. Proto se tato houba považuje za nejnebezpečnější pro člověka díky svým účinkům a průběhu otravy, kdy toxická látka orellanin je prakticky rozšířena v celém v těle a léčba velmi složitá.
Člověk se však může otrávit i po požití jedlých hub a to v případě, že je nevhodně skladujeme a domů je přineseme zapařené, nebezpečné jsou také jedlé houby přestárlé nebo přemrzlé. V těchto houbách dochází k rozkladu, šíří se nebezpečné mikroorganismy a často se vytváří toxická látka botulotoxin. Po požití takových "jedlých" hub velmi brzy dochází k značně nepříjemným žaludečním potížím, které sice zpravidla nejsou životně nebezpečné, ale způsobí vám minimálně několikahodinový, často až několikadenní kyvadlový pohyb mezi postelí a toaletou.
Velmi zvláštním druhem otravy jedlými houbami není v podstatě otrava samotná, ale tzv. pseudootrava. Kupodivu nejedná se zase o tak vzácný jev jak by na první dojem mohlo být patrné.. Pokud je člověk emočně citlivý a senzitivní a zkonzumuje jedlé houby s nedůvěrou, pak samotný strach z otravy může vyvolat klasické příznaky jako je průjem, malátnost , zvracení a podobně, přičemž všechny lékařské výsledky vyjdou v pořádku. Stává se to nejčastěji u osob, které si přinesou domů poprvé jedlou houbu, kterou doposud nesbírali a udělají si z ní třeba večeři a pak čekají, co se bude dít. Centrální nervový systém vyhodnotí nebezpečí a záporná sugesce vyvolá symptomy potíží.
Proto je vhodné sbírat vždy houby, které dobře znáte a nebo se poradit s odborníkem. Jaro konečně nabírá na síle a proto je stále větší šance přinést domů již první známé jedlé druhy jarních hub.
Tak hodně štěstí do košíků.

sardanapal (Čt, 3. 2. 2022 - 15:02)

Toto popisují někteří houbaři u Kačenek , nebo u Smržů . Pokud ti tyto (ikdyž jedlé) houby prostě "nevoní' tak je lepší je nekonzumovat .

FireOne (Po, 31. 1. 2022 - 17:01)

Vůbec žádná souvislost mezi příspěvkem a vaším komentářem

Návštěvník (Po, 31. 1. 2022 - 07:01)

To by měl mít doma každý jako radu a pomůcku kdyby náhodou......

☮✌ dřevěnej (Ne, 30. 1. 2022 - 18:01)

Zvláštní, že se u nás málo vyskytují muchomůrky. Při tom biotop by byl vhodní. Hojné jsou čepičatky, ale z jedovatých druhů jsou ostatní spíš vzácné.

Návštěvník (So, 29. 1. 2022 - 20:01)

Našel jsem dnes koš hřibů sněhových. Jsou dost červavý, ale jde to ještě

Libor. T. (So, 29. 1. 2022 - 21:01)

I ty fihóne, což o to, oni nečerviví, ale ta pět minut po donesení domů roztají....

☮✌ dřevěnej (So, 29. 1. 2022 - 21:01)

U nás zatím nejsou, možná zítra?

☮✌ dřevěnej (So, 29. 1. 2022 - 20:01)

Wau, tak to je skvělý! jen mám problém dostat se do paralelní reality.

Reklama

Přidat komentář