Reklama

PEKARNA U ZLATE MAMY

Břéťa (Út, 27. 6. 2017 - 00:06)

Příspěvek v 7.54 jsem nepsal já. Nebyl jsem tady už řadu dní. Zdravím Sam i ":-)"(jen se dohaduju, o koho by mohlo jít - že by Pce?).

sam (Po, 26. 6. 2017 - 23:06)

Ujetá jsi leda tak ty....

Přesně tak, já mám svou fotku jedině na občance :-) a soukromí si hlídám.
A hlavně do soukromí nikomu nelezu. Nezajímá mě to.

Ono tady můžu napsat cokoli. :-))

A hlavně:

Je mi jedno, co si o mě každý myslí,
je mi jedno co si o mě každý říká,
nežiji totiž pro každého, žiji pro ty co mám ráda.

šuměnka (Po, 26. 6. 2017 - 06:06)

Miluji život! Se vším, co je tady
A každá chvíle, mne obohacuje
I když se kroutí, i když stojí zády
však když pak bokem či čelem kvituje
a nebo leží, by mi dala vzpruhu
tak její něhu strkám do svých řas!
Miluji život! Nedělám mu sluhu
A ani on mně! Není na to čas…

Miluji život! Se vším, co mi dává
A každý záchvěv pro mne bohatství
I když je nefér, i když nezná práva
však když pak řekne, všecičko co ví
a nebo mlčí, by dal prostor mysli
tak jeho sílu stáhnu do svých gest!
Miluji život! S touhou mezi třísly
A on zas s tou mou! Nekončící z cest…

Miluji život! Se vším, co sem patří
A každé pouto nosím na rukou
I když je těsné, i když chce mi natřít
však když pak volnost ceny zárukou
a nebo šperku pocit krášlející
tak jeho kouzlo snoubím do svých vět!
Miluji život! Chci být labužnicí
On pochutinou! Nádherný to střet…

:-))) (Pá, 23. 6. 2017 - 07:06)

Hlupák blábolí a blbec mu věří.
Perské přísloví

léto kouzelný (Čt, 22. 6. 2017 - 12:06)

Byt mám obložený mokrým prádlem. Na sušáku, na židlích, na okně, na věšácích. Snad to přežiju. A jsem přepitá vody. :-( A na sobě mám jen prádlo :-(

Letní slunovrat (St, 21. 6. 2017 - 17:06)

Dívky si vily věnce z pelyňku a chlapci nosili koruny z dubového listí. Společně je pak vhazovali do ohňů, aby se uchránili před nemocemi očí a bolestmi hlavy. Dary božstvu házeli všichni do studní nebo hlubokých vod. Lidé také nosili dary studánkám a pramenům.

Staré bylinkářky vyrážely na svatojánské koření, protože bylinky natrhané právě v tuto noc mají největší moc. Využívají se k ochucení pokrmů, při léčení, ale také k magickým rituálům.

Vdavek chtivé dívky trhaly v noci devatero kvítí. U sběru bylin nesměly promluvit ani se ohlédnout. Toto kouzelné kvítí uložily pod polštář a ve snu se jim zjevil jejich vyvolený. (Devatero kvítí: chrpa, kopretina, smolnička, planá růže, rozchodníček, mateřídouška, fialka, zvonek a čekanka)

Možná při tom potkáte i tajemného skřítka :-)

Letní slunovrat (St, 21. 6. 2017 - 17:06)

V tento den lidé oslavovali slunce, které je v tu dobu na vrcholu své síly. Bůh Slunce se miluje s Matkou Zemí a z jejich spojení vzniká nový život – úroda. Letní slunovrat je tedy chvílí největší plodnosti v přírodě. Ta je plná vůní, květin, růstu a krásy.

Pohané v tento den pořádali slavnosti, na které se připravovali očistnými koupelemi v řekách a potocích. Oslavovali v kostýmech, herci hráli různá představení, tančilo se za doprovodu hudby. Barevný průvod zdobil posvátné duby barevnými pentlemi, domy květinami a březovými větvičkami. Každé stavení se kropilo svěcenou nebo čistou pramenitou vodou.

Za soumraku se zapalovaly na kopcích veliké ohně, aby dodaly ještě větší sílu Bohu Slunci. Lidé obcházeli ohně v kruhu a přeskakovali je. Symbolicky to vyjadřovalo očistu od všeho negativního a posílení a upevnění zdraví. Z kopců pak pouštěli zapálené dřevěné obruče jako sluneční symboly a vyhazovali hořící pometla pro zastrašení zlých sil.

Jan Werich (St, 21. 6. 2017 - 08:06)

„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“

s. (St, 21. 6. 2017 - 08:06)

Zavařuje se jistě i dnes...:-)) Já nikdy neměla zavařovací hrnec, ale i tak se to dá zvládnout. Někdo zavařuje třeba v troubě a pod.
Nálev na okurky jsem dělala po sklenicích. Dala do zavařovačky vše co tam patří, zalila vodou a zavařila ve velkém hrnci na plotně. Sklenice na zavařování... pamatujete ještě jak se na ně dávaly takové železné spony? Prvně teda gumička, přikrylo se skleněným víčkem a pak ta spona.
Pak už víčka, které se přitlačují hlavicí. A nejlépe se zavařuje do těch, které mají víčko se závitem.
Ale dnes se zavařovat určitě nedá, bude horko, takže si připravme dostatek osvěžujícího pití, mokré ručníky
a dobrou náladu.
Hezký den s úsměvem jen.

:-)) (Út, 20. 6. 2017 - 18:06)

Jo lívance :-)).
Začátkem úrody jahod začínala u nás doba zavařování. Zavařovalo se vše, tlačily se do sklenic i okurky, prosolená zelenina, dělaly se různé čalamády, leča, pasty, omáčky a kdo ví co ještě :-). Dnes si můžeme různé tyto věci nakoupit, ale okurky, ty naše, byly nejlepší. :-)). Každý si je nakládal podle svého receptu a nosívaly jsme si je do práce ochutnávat. A předávaly se recepty.
Recepty se vůbec hodně opisovaly, hlavně ty sladké, pečené. Dnes si můžeme hodně dobrých receptů najít na netu.
Tak, sluníčko už ztrácí sílu, nastává čas grilování.:-)) Přeji hezký večer.

:-) (Út, 20. 6. 2017 - 08:06)

Přeji krásný den a přežití tech veder.
Ano sam měly bychom vzpomínat jen na to dobré, babiška nám dělávala lívance a natrhala na zahradě jahody ušlehala sladkou smetanu a do ní ty jahody rozmašírované přidala joooo to bylo žrádlo, to samé když děda přinesl z lesa borůvky. Vzpomínám na třešňovou bublaninu, kterou nám dělala celé léto protože měli na zahradě mnoho třeění. Zavářela a ve sklepě byly police plné zavařovaných třešní, švestek , jahod, okurek hub, hrušek jablek. Jo to bylo super. Babička šla do důchodu te třiapadesáti i když ještě docházela brigádně do kanceláře pomáhat s výplatama , tak s námi vnoučaty o prázdninách chodila na tůry a výlety. Chodili jsme se koupat na Dolce, to je kousek od mého rodného města. Vzpomínám moc ráda na babičku a dědu. i když byli moc moc přísní byli fajn.
Pekárna byla super, den co den jsem čekala, kdy mohu zasednout k pc a číst si. Pak přišlo neskutečné zlo a šlo to do kelu. V době kdy člověk neví do čeho se ráno probudí existují lidé, co jim zlo proudí v žilách, jejich duše je černá jako noc a mysl zvrácená:-/.
Tak jinak dnes budu dělat kuřecí prsa na kari s rýží. Jahodovou bublaninu a pujdu do práce. Mějte se krásně všichni co chodíte na pekárnu s lásko?

sam (Út, 20. 6. 2017 - 07:06)

Měli bychom vzpomínat jen na to dobré.

Je čas jahodových, borůvkových koláčů. Užijme si naplno léta, slunce.

Pekárna byla plná optimismu, smíchu, dobré nálady. Kéž by se to někdy vrátilo, protože v dnešní době je to tolik potřeba.

. (Po, 19. 6. 2017 - 12:06)

Jsem dítě, které máma používala jako nástroj k využívání sporů, nebo spíše nenávisti s otcem. Otce jsem z vyprávění znala jen z té špatné stránky. Rozvedli se, když jsem byla malá. Bratra si otec stáhl na svou stranu, takže i bratra jsem prakticky neznala. Táhne se to se mnou i do dospělosti. Odpustila jsem mámě, možná si to ani neuvědomovala, že tím škodí taky mně. Odpustila jsem, ale nemůžu zapomenout!

sam (Po, 19. 6. 2017 - 08:06)

„Děti mají přirozené právo nejen na oba rodiče, ale i na jejich věrnost a společnou lásku. Aby dítě správně pochopilo lásku, musí ho maminka vést k tatínkovi a tatínek k mamince, a ne se o dítě přetahovat nebo si ho kupovat či dokonce používat jako nástroj boje mezi dospělými. Aby dítě získalo správnou představu o základní jednotce společnosti, o rodině, potřebuje osobní zkušenost dobré rodiny, která dovede úspěšně zvládat krize, rodiny, kde žije jeden pro druhého.

s. (Ne, 18. 6. 2017 - 08:06)

Den otců,
je svátek na počest otců, oslavující otcovství, vztah otce k dítěti a roli otců ve společnosti.

Ne každý dokáže být opravdovým otcem. Neplní svou roli. Dalo by se to říci i o matkách, těch papírových otců je však daleko víc.

V.O. (So, 17. 6. 2017 - 08:06)

Staré dobré časy úplatků.

Můj známý zubař, slušný člověk, marně bojoval s úplatky ve formě bonboniér /měl cukrovku/ a lahví alkoholu /nehodlal se stát opilcem/, které mu nekompromisně vnucovali pacienti. Tyto pak tedy putovaly ve známém koloběhu k úředníkům, řemeslníkům a prodavačům různého nedostatkového zboží, třeba tenisových míčků. Některé lahve jsem na požádání zubaře se slevou prodával známým pinglům, kteří je pak rozlévali s velkým ziskem. Mně dentista zato tenkrát vylepšil chrup - kam se s tou zářivou bělostí hrabal Jiří Krampol.

Zlaté to byly časy, kdy stačila lahev, bonboniéra, nebo stovečka do kapsy. Zkuste to dnes! Ale nemusíme z toho být v depresi: úplatky se na světě praktikovaly vždy a praktikovat budou. Ovšem nejsme všichni jako anglická královna Anna Boleynová, která před svojí popravou podsunula katovi značný obnos ve zlatě, aby, jak se traduje: „Odvedl dobrou práci.“

Jako důchodce bych se chtěl tímto pokorně obrátit na kormidelníky naší země, aby nařídili, že úplatky budou regulovány v rozumné, doporučené výši, eventuelně budou řádně spadat do blahodárně fungující, všemi tak oblíbené EET.

. (Pá, 16. 6. 2017 - 07:06)

Je rozdíl, jestli je dáváme s očekáváním, nebo jen tak, protože prostě chceme.

všimné (Pá, 16. 6. 2017 - 07:06)

Marečku podejte mi pero a švestičky z naší zahrádky. :-) Bohužel tyto švestičky se budou dávat pořád.

úplatky (St, 14. 6. 2017 - 13:06)

Zprávu o tom, že policie stíhá přes sto lékařů, kteří brali úplatky za předpis léků, nemá cenu komentovat. Úplatky byly, jsou a budou. U lékařů je to neomluvitelné. A nejen u předpisů na léky. Nejen naší nemocnici se říkavalo a říká BONAPARTE.
Všimné dáváme u kadeřníků, v restauraci. S tím se tak nějak počítá. Ale člověk se někdy dostane do složité situace,kdy mu ta obálka pomůže.
Vzpomínám si na svou babičku, která nosila mistrovi králíky, aby se mohl můj strých vyučit. :-)
Jen jednou v životě /prozatím/ jsem dávala obálku a dotyčný mi ji vrátil, nevzal si ji. A pomohl mi i bez ní. Jinak nevím, jestli bych to znovu dovedla. Má známá v tomhle prostě vyniká. Nosí vína, čokolády i dává peníze. Nevím, jestli má z toho něco navíc, myslím si, že jen ten pocit.

vyzkoušejte (Út, 13. 6. 2017 - 13:06)

Bobkový list v popelníku zapalte a odejděte z místnosti na deset minut. Po tom když se vrátíte, pocítíte úplně jinou atmosféru a budete cítit příjemnou relaxující vůni dýmu. Plameny vyloučí substance z tohoto listu, které zlepší celkovou atmosféru a vytvoří tok pozitivní energie. Nadechujte se zhluboka a nechte se odpoutat od vašich starostí a tak uklidníte vaše tělo i duši tímto skvělým aroma.

Čekáte návštěvu a chcete se narychlo zbavit zápachu z právě použitého WC?
Stačí zapálit a sfouknout sirku a změnu ovzduší tím urychlíte.

Reklama

Přidat komentář