Zelná polévka
Nemáte prosím někdo recept...Příprava zelné (tukožroutské) polévky
ingredience - 1 hlávka bílého zelí, 2 ks zelené papriky (velké), 1 kg mrkve, 6 ks jarních cibulek (velkých), 1 ks celeru, 4 - 5 ks rajčat, 1 - 2 ks zeleninového bujónu v kostce.
příprava - všechny tyto ingredience očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Do hrnce nalijeme přiměřené množství vody, do které zamícháme nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Až se začne voda vařit, snížíme teplotu a vaříme zeleninu tak dlouho, až změkne. Nakonec přidáme kostky zeleninového bujónu, abychom dodali polévce lepší chuť.
Každý den tedy bude základním kamenem vašeho jídelníčku zelná polévka, kterou můžeme jíst v jakém chceme množství. Tuto polévku doplníme ještě dalším druhem jídla, jenž se bude každý den střídat v podobě dne ovocného, zeleninového, kombinovaného (ovoce + zelenina), drůbežího (včetně ryb), banánového, drůbežího se zeleninou a nakonec i rýžový den se zeleninou.
Pokud nechcete, aby se vám zelná polévka přejedla, můžete ji vařit i s drobnými úpravami:
* Zelná polévka dle asijského způsobu *
ingredience - 1 hlávka bílého zelí (cca 500g), 1ks květáku (cca 300g), 170 g mrkve, 1ks celeru, 300 g rajčat, 0,2 l rozmixovaných rajčat, 2ks papriky, 150g cibule, 2 stroužky česneku, 1ks pórku, kousek zázvoru, 2 polévkové lžíce oleje, 2 kostky zeleninového vývaru, 1 polévková lžíce drceného kmínu, drceného koriandru a kari, 2 ks bobkového listu a rozdrcených chilli papriček, 2 ks stonku citronely, 1 lžička sojové omáčky, 1,5 l vody.
příprava - ve větším hrnci na olivovém oleji osmahneme cibuli společně s pórkem. Okořeníme kmínem, kari kořením a přidáme česnek. Krátce podusíme. Přidáme zbytek nadrobno nakrájené zeleniny a zalijeme vodou, poté přidáme kostky zeleninového vývaru, bobkový list, koriandr, chilli a zázvor s citronelou. Polévku přivedeme k varu, potom snížíme teplotu a vaříme dokud nám zelenina nezměkne. Polévku dochutíme sojovou omáčkou.
* Zelná polévka dle středomořského způsobu *
ingredience - 1 hlávka bílého zelí (cca 500g), 1ks žluté a červené papriky, 1/4 kg mrkve, 3ks celeru, 3-4 ks rajčat, 1ks cibule (větší), 2 stroužky česneku a chilli papriček, 1/4 kg fazolek, 3ks ančoviček, trochu černých oliv (bez pecek), 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce balsamicového octa, 2 kostky zeleninového vývaru, 2ks výhonku bazalky a tymiánu, 1ks výhonku šalvěje, trochu mořské soli, olivová pasta, 50 g kaparů (necháme namočené přes noc, abychom je zbavili soli), 3ks ančoviček (rozmixujeme), 200g černých oliv (bez pecek nakrájíme nadrobno), 2 výhonky tymiánu, trochu olivového oleje, soli a černého pepře.
příprava - v předehřáté troubě nechte chvíli péct papriky tak, aby se dala dobře sloupnout slupka. Ve větším hrnci na olivovém oleji osmahneme cibuli společně s česnekem. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, fazolky a nakonec zelí). Okořeníme, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme polévku přivést k varu. Do polévky přidáme nadrobno nasekané ančovičky, oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata, papriku s olivami. Osolíme a dochutíme balsamikovým octem. Necháme chvíli povařit. Při podávání polévky můžeme navíc vmíchat trochu olivové pasty.
* Zelná polévka dle severoafrického způsobu *
ingredience - 1 hlávka bílého zelí (cca 500g), kousek celeru, 4 ks ředkví, 4ks větších rajčat spaříme a oloupeme ze slupky , 2 ks paprik, 1 svazek jarních cibulek, 3 stroužky česneku, 4 ks artyčoku, 2 ks fenyklu, 2 ks chilli papriček, 1 ks citrónu a limetky (oloupeme kůru), 4 kostky zeleninového vývaru, trochu fenyklu, meduňky a nasekané petrželky, 4 polévkové lžíce olivového oleje, trochu mořské soli a černého pepře.
příprava - ve větším hrnci na olivovém oleji osmahneme všechnu zeleninu nakrájenou nadrobno společně s chilli papričkami a fenyklem. Osolíme a přidáme limetku nakrájenou také nadrobno. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit při střední teplotě. Polévku dokořeníme podle chuti a můžeme ji odstavit z plotny. Při podávání polévky vmícháme vždy trochu citrónové kůry.
Organismus většiny lidí potřebuje detoxikovat.
Potřebujete odstranit z těla léty nahromaděné škodlivé látky, které vám poškozují nejrůznější orgány a tkáně, brání jejich správné funkci, a kterých se organismus běžným metabolismem nedokáže sám zbavit a které brání účinné léčbě i vstřebávání živin.
Pak teprve bude vaše tělo schopno přijímat odpovídající specifickou léčbu a také bude schopno přijímat a využít důležité živiny, které dnes váš trávicí trakt není schopen vůbec vstřebat, a tak odcházejí bez užitku z těla ven a škodliviny se naopak vstřebávají. Pak budete zdravější a budete mít víc energie.
Jak na to, vám poradí odborníci na: info (tečka) harmonie (zavináč) volny (tečka) cz.'
DVD Hubněte s humorem a ne s tumorem
Ukázka na www.moudrasova.eu
díky'
Ta šťáva se obtížně vyrábí v domacích podmínkách. Ale když se udělá salát se sýrového zelí, tak ta vláknina navíc tam nevadí a té štávy je tam dosti. Obsahuje kromě jiného přírodní síru - MSM. Je to důležité pro všechny buňky a hlavně klouby. Obvykle děláme salát ze čtvrtky hlávky pro dva lidí. K tomu 2-3 cibule, trochu pórku a někdy i ředkev. Dvě lžíce olivového nebo světlicového oleje případně špetka majoránky. Konzumovat zásadně před jídlem, čím více, tím lépe. některé recepty najdete na www.aloe-gel.cz'
vyskoušel někdo štávu ze zelenýho zelí.napiš o tom.'
Určitě nebudeme jísti celý měsíc jen a jen zelňačku. To by se to pěkně "přejedlo".
Strava musí být pestrá a chutná. Nejlépe, když jsou dva u stolu
Pro Jeanette,
je zapotřebí pořádně číst, protože se v receptech píše o syrovém zelí.
Kysané má zase své specifika. Obojí je zdraví prospěšné.
Pro Lenku
Dieta na 7 dnů a jen s polévkou, která žere tuky ? Je to asi jen dobrý fór....
Znám Clean and Lean , ale je to celý systém a výsledky jsou tak za 30 dnů. Znám ale osobně lidí, kteří dokázali za 6 měsíců zhodit 28 kg. Měli ale celkem 128 kilo a těch 100 kilo byl cíl. Za dalších pár měsíců se to dostalo na 95 kilo, byla to již ale dřina a drží se to již tři roky. Ale změnil se životní styl ....'
A píšete tu o syrovém, nebo kysaném. To je údajně ještě zdravější.'
Zelí je zdravé a má spoustu vitamínů a vlákniny,ale nic se nemá přehánět jeho nadužívání ve velkém může způsobit onemocnění štítné žlázy.'
Honzo, díky za zprávu. Souhlasím se vším, co píšeš. Musím říct, že když jsem začínala s tou polévkou, tak mě pobolívalo v krku. Pár talířů a přešlo to :-) Nicméně nějaká tukožroutská polévka na mě vůbec nefunguje. Po pěti dnech (tukožroutská dieta trvá 7 dní) nemám dole ani deko. Jak to tak pozoruji, jsem asi jediná...'
Překvapují mne záporné reakce okolo zelné polévky, kterou znali již staří řekové jako léčivou potravinu. Dnes je dokázáno, že zelí je silně antikarcinogenní. A pomáhá zvednout úroveň imunitního systému. A pokud jej konzumujeme jako sýrový salát před jídlem, tak i kila jdou dolů. Ale o tom je více na www.aloe-gel.cz
Existují stovky receptů na to, aby "zelňačka" byla dobrá a léčivá. Osvědčuje se recept :
na rozpuštěném másle mírně osmahnout 2-3 nakrájené cibule a utřený nebo namačkaný česnek. Když to zesklovatí, přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí Obvykle jedno kilo) a za stálého míchání podusíme. Pak zalijeme vodou a uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Pak vmícháme podle chuti na jemno nakrájenou slaninu, rýži, osolíme, opepříme a dovaříme do změknutí rýže. Podáváme s celozrným tmavým chlebem
Můžeme také vložit extra uvařené brambory místo rýže, kmín , majoránku, a dochutíme několika lžícemi smetany. na talíři ještě posypeme nasekanou pažitkou, nebo jemně nasekanými listy petržele.
Zelňačka petří do kategorie léčivých potravin, protože obsahují mnoho minerálů, stopových prvků na příklad MSM ( přírodní síra), vlákniny, a mnoho fytolátek.
Je to vhodné na zažívací problémy počínaje žaludkem, dvanacterníkem, střevy, ale také KVO, ischemii, arteriemi, při diabetu a osteoporoze a také při obezitě. Zelí v jakékoliv formě je prospěšné. Ideální je sýrové zelí, kde 20 deka má 100% celodenní dávky vitaminu C, 50 % kyseliny listové, a dostaek vápníku, fosforu, dráslíku, hořčíku a železa. Neobsahuje vitamin E, B12 a A a neobsahuje skoro žádné tuky, proto je vhodné pro nadváhu a KVO'
Ahojky, chodí sem ještě někdo? Zrovna držím tukožroutskou dietu a jsem úplně v pohodě, plná energie a ta polévka mi moc chutná. Vážně to není nic drastického, navíc nejíte jen tu polévku, každý den je k ní i něco jiného - ovoce, zelenina, maso, rýže, mléko...'
No, já začala, dneska, ale asi ji mám uvařenou špatně, protože mi chutná!!!:-)
Dala jsem tam 3cibule, Papriku, rajčata, půl hlávky zelí,i bujon..'
fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj to je hnujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
fuj jak si oni muzete povidat
Do teto polevky sem dala jen zeleninu, co mi chutna- tzn. hlavkove zeli, rajcata, paprika a porek...cibule a mrkev(varene) jsou mi odporne...a zhubla sem 10 kg a nenabrala to...Zkombinuj to s poradnym cvicenim a pri cviceni ber L-Carnitin 2000 a budes stihlounka;-)
Potřebovala bych zhubnout tak 20 kg, máte někdo vyzkoušenou dobrou dietu a pohyb na delší dobu?'
S ricinovým olejem to jde i bez vaření a hned...'
na sádle zpěnit kupu cibule a na kostičky angl slaninu. česnek asi 5 str.nasekej na jemno .kys.zelí, pokrájej a příhod na cibuli.zalej vývarem.až je zelí měkké hod tam kefír.......pak tři dny sereš a kila jdou dolů....'
Johanzi, denne to jist nemusis a obcas si pochutnej...
Příprava zelné...prosím zelná polévka má být Zdaravá???připravená z bujonu??? to snad ne!!!!
- Odpovědět
Pošli odkaz