Šest způsobů, jak zlepšit vstřebávání železa
Maso a ryby obsahují hodně železa, a proto byste je měli pravidelně konzumovat.
Rozumné dávky alkoholu napomáhají vstřebávání železa, což hovoří ve prospěch sklenky vína k jídlu.
Při stolování se vyhýbejte čaji, kávě a mléčným nápojům, protože všechny tyto tekutiny obsahují látky, jež brání organismu železo vstřebat.
Fytát nebo kyselina fytová se váže s některými minerály včetně železa a brání jejich vstřebávání do organismu. Chcete-li si zajistit maximální využití železa z potravy, nejezte zároveň celozrnné obilniny, ořechy a luštěniny.
Vitamin C zvyšuje schopnost organismu využít železo z potravy. Dopřejte si k jídlu pomerančový džus nebo citrusové plody v salátu či zákusku.
Abyste zajistili dostatečný přísun vitaminu C - až 500 mg denně možná budete muset sáhnout po potravinových doplňcích. Dalšími užitečnými zdroji železa jsou kapsle a multivitaminové tablety s obsahem vitaminů skupiny B.
Zdroj: Celý život ve formě, nakladatelství Reader´s Digest Výběr
- Odpovědět
Pošli odkaz