Reklama

7 indikátorů, které mohou signalizovat svalovou bolest u psa

Jako Galen Myoterapeut se často setkávám se psy, kteří jsou ve velkém diskomfortu, neboť bolest v jejich svalech dosáhla svého vrcholu. To má totální dopad na jejich život a vytváří tolik napětí v jejich těle, že se často mění i jejich chování a odráží se to na tom, jak se cítí a vnímají svět kolem sebe. Vždy si přeji, abych takového psa potkala dříve.

Ti, kteří mě znají, vědí, že o svalových obtížích a o tom, jak nesnadno a velmi zřídka jsou diagnostikovány, často hovořím a na tuto otázku poukazuji kdykoliv to jen jde. Pokud bychom totiž rozpoznali ukazatele, které naši psi vykazují dříve, pak by byly možné rychlejší výsledky uvolnění a větší pohoda našich psů.  Porozumění problému může zcela jistě znamenat dřívější zvládnutí obtíží díky vhodné a bezpečné péči.
Cílem tohoto článku je ukázat několik indikátorů, které můžeme u psů běžně pozorovat, a které jsou projevem svalové bolesti. Některé jsou projevy v brzkém stadiu, jiné jsou již výsledkem kompenzace, která má domino efekt na celé tělo psa a ovlivňuje jeho vzorce chování, či vnímání sebe sama.
Níže uvedených sedm ukazatelů není kompletním seznamem. Psi mohou projevovat jeden, nebo i více těchto symptomů, či mohou vykazovat jiné, které při dalším pozorování mohou pomoci vytvořit obraz o tom, co se s největší pravděpodobností děje s vaším psem.

KULHÁNÍ. ?Pokud váš pes kulhá, ať již souvisle nebo nesouvisle, hodně, či málo viditelně. Z mých zkušeností 100% případů projevu kulhání je spojeno se svalovou bolestí.

NAŘÍKÁNÍ.  Bezděčné, náhodné naříkání např. pokud si pes lehá, nebo sedá, není normální. Pokud my lidé naříkáme, když si sedáme, nebo leháme, je to téměř vždy z toho důvodu, že je pro nás pohyb více, či méně náročný. U psů je to stejné. Naříká-li váš pes při sedání nebo lehání, možná je to projev toho, že je tento pohyb kapku obtížný.

PŘEHNANÉ PROTAŽENÍ. Co to vlastně znamená, řeknu-li přehnané protažení? Když jsme zdraví, vstaneme po spánku a pohodlně se protáhneme. Většina zvířat dělá to samé. Vlastně by se dalo říct, že pokud zvíře jako je kůň, nebo kráva vstane bez protažení, je to znak špatného zdraví. ?Takže kdy je protažení znamením, že je něco špatně? Opět to můžeme přirovnat k nám lidem. Je-li sval v napětí a stažený, musíme jej protáhnout, abychom pomohli pohybu, a abychom se cítili pohodlně, příjemně. Psi jsou na tom stejně. Pokud jen stojí a mají potřebu se protáhnout, pak se možná cítili trochu „stažení“ a nepohodlně. Vstávají-li často z pelíšku, nebo gauče, aby se protáhli, pak tento způsob používají jako, řekněme, prodlužovací protahovací mechanismus. Může to být rovněž indikátor, že svaly na jejich zádech jsou v napětí a stažené.

Reklama

VELIKOST OBOJKU. Velikost obojku u dospělého psa by se neměla měnit. Neměla by tedy nastat situace, kdy bude třeba obojek povolit. Nicméně, pokud pes kompenzuje pomocí svého „předního konce“ (to se může dít např. má-li pes problém na zádech, nebo zadních nohách), pak tam bude hypertonie, nebo zvýšené svalové napětí ve svalech na krku, a proto se obojek může stát těsnější. Často se tento stav přisuzuje tomu, že pes přibral na váze, ale všeobecně se jedná o problém svalové kompenzace a obvykle lze pozorovat i kulhání, nebo předešlou ztuhlost.

VÁLENÍ NA VĚCI/HRAČCE. Měli jste někdy bolest svalů mezi vašimi rameny, nebo lopatkami? Je to místo, kam si obtížně dosáhneme a nejlepší způsob, jak na toto místo dosáhnout je tlačením této oblasti proti jinému objektu. Já používám futra od dveří! Psi dělají to samé. Aby si dosáhli na místa, kam se nedostanou, a kde je jim nepohodlně, můžeme je vidět, jak se válejí na hračkách, kosti nebo něčem podobném. Někdy toto může být vnímáno jako snaha nanést pach a možná to tak je, ale kdykoliv jsem viděla psa s tímto typem chování, vždy měli také obzvláště bolestivá ramena a oblast krku.

ZPŮSOB KOUSÁNÍ. Toto je něco, co je jen zřídka bráno v potaz coby svalový problém. Žvýkání má komplexní neurologickou reakci založenou na mechanické akci. Svaly na žvýkání, nebo hnětení mají přímý vztah s mozkem a také s krkem. Některá zranění mohou přímo ovlivnit čelisti a jejich uspořádání. Pokud toto je ten případ, pak u psa, který byl šťastný, kdykoliv mohl něco kousat, či žvýkat najednou postupně vzrůstá jeho neochota to dělat. To lze považovat za další zrádný indikátor, který často není brán v potaz jako důležitý, nebo dostatečně relevantní.

CHOVÁNÍ. O tomto faktoru by mohla být napsána celá kniha! Přemýšlejte, pokud vás bolí záda, budete se chovat jinak. Nebudete tolik nadšení, s největší pravděpodobností se omezí vaše aktivity, nebo možná budete i trochu mrzutí. Všechny tyto charakteristiky platí i pro naše psy.

Další indikátory: neochota lehnout, či sednout si, nebo lehání s používáním divných vzorů pohybu, neochota skákat do a z auta, či postele, cpaní se do malého prostoru, lehání zády proti zdi, nebo opěradlu postele, lehání s krkem visícím z postele či gauče, způsob vyprazdňování, nebo čůrání, způsob kousání kostí atd.
.
Zdroj:

Reklama

Komentáře

Reklama