Může vám rakytníkový olej pomoci získat pleť supermodelky?

Rakytníkový olej se v roce 2015 stal ve Velké Británii kosmetickým a potravinovým hitem! Od té doby je velmi oblíbený mezi supermodelkami, sportovci a zdravotnimi poradci. Chcete vědět proč? Tak čtěte dále…

 

Ve firmě Salcura dokázali ocenit tuto látku ještě před touto moderní vlnou a zahrnuli rakytníkový olej do mnoha svých oceněných produktů. Rakytníkový olej (Sea Buckthorn - Hippophae Rhamnoides ) se nalézá jak v řadě Bioskin určené pro suchou kůži se sklonem k ekzémům, lupence a svědění, tak v řadě Antiac pro problematickou a aknózní pleť i v Topida spreji pro intimní hygienu.

Co je rakytník a odkud pochází?

Trnitý keř s drobnými, jasně oranžovými bobulemi původem zřejmě z Nepálu roste v horských a pobřežních oblastech Číny, Ruska a severní Evropy. Nicméně není omezen jen na exotické části světa. Pokud jste se někdy dívali z auta během cesty po dálnici, mohli jste ho zahlédnout, protože se používá jako terénní stabilizátor půdy na svazích. Též vzrůstá popularita pěstování tohoto keře na zahradách. Sklízet a využít se mohou bobule, listy i větvičky. Co nezvládnete sklidit, rádi sklidí v mrazivém období ptáci.

Botanická jméno Hippophae rhamnoides pocházející z řeckého významu "lesklý kůň", odkazuje na skutečnost, že kůň krmený touto rostlinou má lesklou srst.

Olej se získává buď ze semen nebo z ovocné dužiny. Olej má bohatou, tmavě červenou barvu.

Používání oleje z rakytníku je dobře zdokumentováno v tradičním tibetském a ayurvédském lékařství. Používal se k zmírnění bolesti, k podpoře oběhu, při problémech s trávením a k léčbě kožních onemocnění.

Proč je rakytník označován jako "zázračná bobule"?

Rakytník dosahuje takového věhlasu kvůli jeho neuvěřitelnému nutričnímu profilu. Je bohatý na antioxidanty, vitamíny, minerály a omega 3,6,9 a 7. Podívejme se blíže na obsah oleje z rakytníku a na to, co může udělat pro zdraví pokožky:

Vitamin A - antioxidační vitamin, který podporuje metabolismus kožních buněk, vitamín A je vynikající pro hojení ran, ekzému, psoriázy a popálenin. Rakytník má třikrát více vitamínu A než mrkev!

Vitamin C - zvyšuje produkci kolagenu a elastinu pro pevnější, silnější pokožku, chrání před poškozením vlivem znečištěného životního prostředí, urychluje hojení ran a může zlepšit vzhled jizev. Rakytník má údajně obsahovat dvanáctkrát více vitamínu C než poměranč!

Vitamin E - pro snížení tvorby jizev a zlepšení struktury pleti, vitamín E je nutností při léčbě strií, popálenin a akné, ekzémy a psoriázou poškozené kůže. Rakytník je považován za surovinu, která obsahuje tolik vitaminu E jako pšeničné klíčky!

Karotenoidy - pigmenty, které dodávají plodům rakytníku jejich krásnou korálovou barvu, mohou též rozzářit vaší pleť. Karotenoidy působí jako antioxidant a proti stárnutí pokožky.

Kyselina palmitová - mastná kyselina, která se přirozeně vyskytuje v kůži, je vysoce účinným změkčovadlem a podporuje hydrataci a regeneraci pokožky.

Omega 7 - také známá jako kyselina palmoolejovitá, je vzácná nenasycená mastná kyselina, která vyživuje membrány kožních buněk  a podporuje opravu a regeneraci suché, poškozené a k ekzémům náchylné kůže. Rakytník je jedním z nejbohatších zdrojů v přírodě. Též se předpokládá, že je antimikrobiální, takže může zabránit infekci kůže.

Omega 9 - jinak známá jako kyselina olejová, tato mastná kyselina napomáhá posilněním oslabeného kožního bariérového systému umožňujícího zadržení vlhkosti. Má též protizánětlivý účinek. Je vynikající pro suchou, poškozenou a zralou pleť.

Fytosteroly - rostlinné steroidy, které napodobují účinek cholesterolu, snižují zánět kůže a zlepšují funkci kožní bariéry.

Superoxid dismutáza - enzym známý jako superantioxidant, chrání proti poškození buněk volnými radikály, udržuje pokožku silnou a zdravou.

Fascinující fakta o rakytníku

Rusové už dlouho patří mezi největší fanoušky těchto bobulí. První člověk ve vesmíru, Uri Gagarin, řekl, že dostal dietu, včetně rakytníku, aby byl ochráněn před kosmickým zářením.

Listy rakytníku byly tradičně používány v Číně k přípravě imunitního čaje. V nedávné době byly bobule rakytníku zpracovávány na olympijských hrách v Pekingu jako nápoj na zvýšení energie pro sportovce.

Bobule jsou jedlé, ale kyselé na chuť, nicméně to nezastaví lidi ve skandinávských zemích, aby je ve velkém přeměňovali na džem!

Rakytníkový olej je obecně považován za bezpečný, nesenzibilizující a nealergický.

Jste v pokušení vyzkoušet to? Rádi uslyšíme o vašich zkušenostech!

Veškerý Salcura sortiment můžete zakoupit na: https://www.001shop.cz/znacka/salcura/

Zdroj: www.salcura.cz

Autor: mk

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama