Akutní průjmy v létě
"Počet případů salmonelózy se v posledních letech stabilizoval, výrazně přibylo nákaz kampylobakterem," řekla novinářům přednostka první infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Vilma Marešová.
Zatímco před pěti lety bylo v Česku hlášeno 3623 nákaz kampylobakterem, loni již 21.653. Podle Marešové přibylo těchto nákaz s rostoucí oblibou grilovaných kuřat, bakterie totiž jsou v nepropečeném mase u kosti.
Nákazy salmonelou, spojované nejčastěji s vejci a lahůdkami z nich, zvolna klesají..
Podle Marešové je akutní průjem v četnosti výskytu na druhém místě po respiračních infekcích.
Lidé trpící nevolností, zvracením, průjmy a teplotou by měli vyhledat lékaře, v těžších případech je nutná léčba v nemocnici s podáním infúzí.
Lehčí případy lze zvládnout domácími prostředky. Základem léčby je dieta a dostatek tekutin, nejvhodnější jsou minerálky a čaj. Z jídelníčku by měly být vyloučeny tuky, dráždivé pokrmy či smetanové a mléčné výrobky. Potraviny je vhodné upravovat vařením nebo dušením.
Při rekonvalescenci doporučila Marešová obohatit jídelníček o jogurty s přídavkem laktobacilu nebo bifidobakterií, které pomohou rychle obnovit přirozenou mikroflóru lidského střeva.
Naďa Myslivcová - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz