Pět způsobů, jak připravit brambory na minimu tuku
Bramborové lupínky: Rozehřejte troubu na 200 °C. Brambory vařte 5 minut, slijte, nechteokapat a nakrájejte je na tenké plátky. Teflonový plech na pečení potřete trochou oleje. Nasypte plátky brambor do 1 rozšlehaného vaječného bílku, oklepejte je a rozložte po plechu. Pečte z každé strany zhruba 17 minut.
Bramborovou kaši připravujte s odstředěným mlékem a máslo nahraďte nízkotučnou pomazánkou.
Brambory smažené na minimu tuku: Uvařte brambory a rozehřejte troubu na 200 °C. V míse smíchejte 1 lžíci olivového oleje a půl lžičky soli. Brambory potřete olejem, položte na plech a pečte 50-55 minut, až budou křehké.
Brambory ve slupce podávejte s nízkotučným jogurtem nebo pokapané citronem a okořeněné černým pepřem.
Pň přípravě brambor "la boulangre" použijte místo smetany a sýra vývar. Brambory a cibuli nakrájejte na tenké plátky. Plátky brambor dejte na 15 minut do studené vody a rozehřejte troubu na 180 °C. Sceďte je a společně s cibulí osušte. Dejte je do mělké pečicí mísy a posypte pepřem, solí a navrch muškátovým oříškem. Poté zalijte 600 ml zeleninového vývaru smíchaného se stroužkem rozmačkaného česneku. Potřete nízkotučnou pomazánkou a pečte hodinu a půl v troubě.
Zdroj: Celý život ve formě, nakladatelství Rieder´s Digest Výběr
Komentáře