Jak se zbavit návyku solení
Než se rozhodnete omezovat příjem soli a začnete vyhledávat stravu se sníženým obsahem soli, měli byste znát své genetické předpoklady pro zmíněná onemocnění. Dále je vhodné prodiskutovat záměr snížení příjmu soli s lékařem a případně s dietologem. Následující výčet omezených a doporučených potravin vám pomůže snížit příjem soli.
Omezované potraviny
Kuchyňská sůl. Odstraňte slánku ze stolu. Trénujte chuťové pohárky na chuť neslaných potravin. Záliba ve slaných potravinách je získaná chuť, chuťové pohárky si na nižší obsah soli v potravinách mohou přivyknout již za dva měsíce.
Zřetelně slané potraviny jako krekry, chipsy, preclíky, popcorn, slané ořechy, olivy a lák. Je-li to možné, kupujte varianty se sníženým obsahem soli.
Uzená a nakládaná masa a ryby, např. šunka, slanina, salámy, párky, hot-dog a slanečky.
Sýry, zvláště tvrdé a nízkotučné druhy.
Koření a přísady jako kečup, hořčice, worčestrová omáčka, sójová omáčka a česneková sůl.
Polotovary jako instantní polévky, konzervy apod.
Jedlá soda, minerálky, antacid, projímadla, protože některá mohou obsahovat větší množství soli.
Doporučené potraviny
Nejlépe je kupovat potraviny v přirozeném čerstvou zeleninu místo nakládané, neslané arašídy apod.
Rady pro vaření
Vynechejte nebo omezte solení při vaření a pečení. Výsledek se tím chuťově nezmění. Nahraďte sůl vínem a octem. Experimentujte s bylinami a kořením. Zkoušíte-li neznámé koření, opatrně přidavejte malé množství. Uvádím některé ověřené a osobně odzkoušené kombinace:
Hovězí - hořčice, pepř, majoránka, červené víno, sherry;
Kuře - petržel, tymián, šalvěj, pelyněk, kari, bílé víno, vermut; ,
Ryba- bobkový list, kajánský pepř, kopr, kari, cibule, česnek; ,
Vejce - oregano, kari, pažitka, pepř, rajčata, trocha cukru.
Zdroj: Nancy Clarková -Sportovní výživa, nakladatelství Grada
- Odpovědět
Pošli odkaz