Reklama

Sušené švestky mohou podle vědců ochránit zuby

Mexičtí vědci zjistili, že sušené švestky obsahují látku, která brání tomu, aby se v ústech množily bakterie způsobující záněty dásní a zubní kaz. Badatelé z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM) se rozhodli zaměřit na švestky na základě informací, že v zahraničí se využívají při konzervaci masa, což dokládá jejich antibakteriální vlastnosti.

"V ústní dutině existuje mikroprostředí, které může obsahovat různé kmeny bakterií, někdy až 350 druhů, z nichž jsou mnohé patogenní," vysvětlil José Fausto Rivero z chemické fakulty UNAM.

Při laboratorní analýze zjistil, že švestky, dosud využívané zejména jako projímadla, obsahují látku triterpenoid, která působí proti bakteriím v ústech. Tento objev považuje za velmi nadějný, protože by mohl vést k vytvoření preparátu, jenž by chránil zuby a zubní protézy.

Sušené švestky dokážou podle vědců účinně potlačovat nárůst bakterií Porphorymonas gingivalis, jež způsobují zánět sliznice dásní, i bakterií Streptococcus mutans, které zase mají na svědomí zubní kaz. Streptococcus mutans je jednou z nejobvyklejších bakterií a kromě zubního kazu je zodpovědná i za vytváření plaku.

Tradičně se k likvidaci plaku používají obrušující nebo chemické metody, například pasty na zuby nebo ústní vody. Se švestkami by však bylo možné zabránit tomu, aby se bakterie spojily nebo přilnuly k zubu, tvrdí Rivero. Svůj výzkum ale nesoustředí jen na švestky, nýbrž také na jiné peckovité ovoce.

Reklama

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

marti (Po, 14. 1. 2008 - 14:01)
Táto správa, spolu s tou o priaznivých účinkoch červeného vína na ten istý problém, ma nesmierne teší - len uverejňujte ďalej podobné články. Ale ak príde na rad odporúčanie potravín, ktoré neobµubujem, budem menej optimistická s prospektom odloženia kefky, resp. občasného zabudnutia umytia zubov..
Reklama