Reklama

Slezina má ráda sladkou chuť

Slezina náleží k prvku země. Chuť, která je tomuto prvku přiřazena,je sladká. Má-li tedy osoba rozvinutou náruživou touhu po sladkostech nebo je nápadně prudce odmítá, může to být poukaz na prvek země. Hodně lidí na Západě šílí po sladkostech, ale nadměrná spotřeba jedné potraviny, která vede k vyloučení ostatních, je nerozumná, protože pro své zdraví a dobrý zdravotní stav potřebujeme bohatou rozmanitost potravin.

Téma o alergiích na potravu je samo už velmi rozsáhlé a čínská medicína se na ně dívá jako na symptom špatného trávení. Proto je důležité budovat všeobecný stav zdraví těla a posilovat slezinu.

V současné době je na Západě velmi populární syrová strava, ale na Východě ji nepovažují za zvlášť příznivou. U osob se studenou nebo slabou konstitucí může syrová strava zhoršit symptomy. Trochu syrové stravy v jídelníčku dodává spoustu podstatných vitaminů, minerálů a životně důležitých enzymů, ale z dlouhodobého hlediska mohou tyto potraviny, jsou-li požívány v nadměrné míře a až k vyloučení jiných jídel zhasit "trávicí oheň". To je asijský výraz pro trávení. Příliš mnoho studené a nevařené potravy způsobí, že je slezina houbovitá a hasí oheň, a to vede ke slabému trávení.

Většina věcí je podivuhodných, když je člověk požívá s mírou:
Když tedy vychutnáváte šťávy a ovoce, měli byste dbát na to, abyste ve svých jídlech přijímali i zahřívající potraviny a koření, aby vznikla rovnováha. Všichni jsme individuálně rozdílní, a proto musíme přijít na to, co pro nás osobně vytváří rovnováhu a harmonii.

Dbejte na to, abyste svůj jídelníček přizpůsobili ročnímu období, klimatu a přírodním produktům prostředí, v němž se zrovna nacházíte a zachovejte si přitom otevřené vědomí.

Reklama

Zdroj: Jennifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství, nakladatelství Moba

Reklama

Komentáře

coroner (So, 17. 9. 2005 - 12:09)
Článek je v úvodu mírně zavádějící, protože mělo být minimálně zdůrazněno, že pod sladkou chutí nejsou v čínské medicíně míněny zrovna sladkosti toho druhu, jak jsou chápány na Západě, ale potraviny s přirozenou sladkostí. S tím ostatním lze celkem souhlasit.
Z uvedeného by se měli poučit zejména ti, kteří praktikují rizikové formy vegetariánství - viz např. stránky http://vitarian.cz/, http://www.vegan.cz/, http://vegetarian-vegan.cz/, http://www.vegspol.cz/ a podobně.
Tam zaznívají hesla typu "Nevař se, odvaž se!", na stránce DF vitarian.cz najdeme dokonce konstatování "máme to na háku". Nepíše se sice co, ale z tamních příspěvků vyplývá, že si do svých "pravd" nenechají moc mluvit. Ke své škodě...
icq (Ne, 18. 9. 2005 - 11:09)
to jes zajímavé
moribundus (Ne, 18. 9. 2005 - 17:09)
Každému musí být dnes jasné, že vegetarián, jež ví, která zrovna bije, je vlastně makrobiotik.
Jedině makrobiotik může předvídat, že to, co si dává zrovna na talíř, s ním za hodinu nebo padesát let udělá to či ono. V druhém případě myšlena určitá pravidelnost.
Vegetarián takové věci vůbec netuší.
Ostatní výživové směry jsou založeny pouze na strefovacích metodách, které někdy vyjdou, ale, jak se dnes často můžeme přesvědčit, také nevyjdou.
bára (St, 21. 3. 2007 - 15:03)
coje to vlastně makrobiotik? pár slovy.
DanaM (Po, 28. 11. 2011 - 19:11)
Článek je v úvodu mírně...A vy si necháte mluvit do svého vařením znehodnoceného jídla? neodsuzujte něco co jste sami nezkusili a raději se podívejte jak jsou vitariáni zdraví a jak dobře vypadají.
Reklama