Reklama

Zdravé používání olejů v kuchyni

Za studena lisované oleje jsou mnohem zdravější než oleje rafinované. Ne všechny se však mohou používat i na vaření, smažení či pečení. Abyste využili zdraví prospěšné účinky olejů je nutné znát, které oleje jsou pouze pro studenou kuchyni a které můžete i zahřívat.

Oleje použitelné ve studené i teplé kuchyni:

Olivový olej

Má kouřový bod 210°C a lze ho tudíž používat jak na saláty, tak i na smažení. Má chladivý účinek na organismus a proto je vhodný používat především v teplém podnebí. Má blahodárný účinek na střevní mikroflóru, srdce a cévy, působí proti nádorům.

Sezamový olej

Má kouřový bod 190°C a lze ho použít ve studené i teplé kuchyni. Má prohřívací účinek a proto je vhodný pro použití v ziměi. Snižuje cholesterol, posiluje paměť, působí antidepresivně, močopudně, proti průjmům a zlepšuje stav kožních problémů.

Slunečnicový olej

Kouřový bod je 170°C a používá se do salátů, na vaření i smažení. Lze použít v chladnějším podnebí. Má protisklerotické účinky.

Světlicový olej 

Zdroj omega 6 kyselin. Snižuje hladinu cholesterolu.

 

Oleje pouze pro studenou kuchyni:


Olej z lískových ořechů

Mandlový olej

Olej z pšeničných klíčků - obsahuje vitamín E a octacosanol. Zdroj B vitamínů, železa, fosforu, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin a přírodního estrogenu.


Autor: mk

Reklama
Reklama

Komentáře

e-v-a- (Pá, 4. 5. 2012 - 19:05)
A jak je to s palmovým olejem?děkuji za odpověď
golden (Po, 21. 5. 2012 - 17:05)
Skvělý přivýdělek...Skvělý přivýdělek? Kdy jste se přihlásil a viděl skutečné peníze?
Dominika (So, 31. 1. 2015 - 21:01)
Já nejraději užívám jen olivový je to taková ta ověřená klasika. Teď jsem začla kupovat ve spreji Terra Creta od Pemap a jsem s ním srašně spokojená. Třeba při salátech je ten roztřikovač mnohem lepší než to kapat.
Reklama