Reklama

Vánoce - Recepty na neškodné vánoční sladkosti

V jídelníčku by se sladkosti a dezerty měly objevovat co nejméně, zvlášť pokud hubnete. Když však zvolíte vhodnou variantu sladkého, občas si pochutnat můžete, aniž by to pokazilo vaše úsilí zhubnout nebo si hmotnost udržet. Zkuste experimentovat, inspirovat se můžete recepty od brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Připravit si tak můžete vánoční dortu z ricotty, výborný tvarohový zákusek nebo třeba sušené švestky plněné balkánem a domácí pikantní ořechy, které se výborně hodí k silvestrovské oslavě. 

Při přípravě vašich oblíbených dezertů nebo cukroví přemýšlejte, zda není možné připravit méně kalorickou variantu. „Například místo máslových krémů doporučuji vyzkoušet pudinkové, tvarohové nebo želatinové. Náplně lze nahradit ovocem, bílá mouka celozrnnou a cukr sladidly,“ vyjmenovává Kristýna Galová, výživová poradkyně z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. 

Připravit však můžete i netradiční cukroví, které překvapí svou příznivou energetickou hodnotou. Přidáváme recepty, které si oblíbili klienti Institutu kompliment.   

 

Reklama

Vánoční dort ricotta

500 gsýru ricotta

šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče)

1 PL želatiny v prášku

1 balení vanilkového cukru

200 gcereálních sušenek

50 grostlinného másla 

Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem. Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce. 

 

Čertíci

4 vejce

6 PL tvarohu

10 PL ovesných nebo pšeničných vloček

1 PL tekutého umělého sladidla

1/2 sáčku do pečiva

1 PL kakaa

Mandlové aroma 

Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 - 30 minut.

 

Tvarohový zákusek

400 gtvarohu

150 ml bílého jogurtu
20 g práškové želatiny

1 PL vanilkového cukru 
ovoce - jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve  

Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte. 

 

Plněné sušené švestky

1 vakuové balení sušených švestek

50 gbalkánského sýra  

Sýr nakrájejte na plátky a vkládejte do švestek. Švestky uzavřete a napichujte na párátka.

 

Hrušky zapečené se sýrem

Hruška

1 čajová lžička rostlinného másla

Sýr s modrou plísní 

Hrušku rozpulte a odstraňte jádřinec. Opečte na másle z obou stran a vložte do zapékací misky. Na vrchní část hrušek položte tenký plátek sýra a zapečte v troubě.

 

Pikantní ořechy

100 gvlašských nebo pekanových ořechů

sůl

mleté černé koření

1 čajová lžička medu 

Ořechy osolte, vložte do mikrovlnné trouby a při maximální teplotě spařte (30 sekund). Potom je okořeňte a opět vložte do mikrovlnky na dalších 30 sekund. Přidejte med a naposledy dejte na půlminutu do mikrovlnné trouby.

Reklama

Komentáře

Petr (So, 17. 12. 2011 - 23:12)
jo jo hubnutí o Vánocích :-)
Mary (Ne, 18. 12. 2011 - 16:12)
Nejsem příznivcem umělých sladidel, ty jsou snad pro diabetiky? Proč je máme do sebe cpát ve všem, co se pak rádoby tváří zdravě? Třeba ovocné šťávy, slazené minerálky.Na chemikáliích v jídle je pramálo zdravého. Stačí si jen ohlídat přísun cukru a tuků. Silná osobnost to zvládne!
Reklama