Reklama

Náhražky potravin místo kvalitních potravin

otravinové náhražky, které jsou levnější než klasické potraviny, si už vydobyly stálé místo na pultech českých obchodů a v některých kategoriích potravin tvoří až desetinu tuzemské produkce. Náhražky nejčastěji imitují mléčné výrobky, ale používány jsou také u masných produktů či pochutin napodobujících čokoládové cukrovinky.

Obchodníci o potravinových náhražkách neradi hovoří a shodně tvrdí, že situace na trhu je nepřehledná. Z pěti oslovených obchodních řetězců na otázky ČTK odpověděl pouze jeden. Také mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová ČTK řekla, že statistiky o množství potravinových náhražek na trhu neexistují.

    Významná část českých zákazníků podle mluvčí obchodního řetězce Albert Judity Urbánkové preferuje nízkou cenu a levné potraviny s obsahem náhražek nakupuje. “Proto v našem sortimentu nabízíme takové položky, jako jsou mléčné alternativní výrobky nebo například křehčené maso, které lze do této skupiny také zařadit,“ uvedla Urbánková, podle které jsou náhražky v prodejnách Albert vždy řádně označené.

 
    Velký podíl mají náhražky především mezi tavenými sýry a k dostání jsou i napodobeniny tvrdých sýrů, které místo mléka obsahují rostlinné tuky. Odborníci z oboru odhadují, že napodobeniny tavených sýrů tvoří zhruba desetinu z celkového objemu jejich tuzemské výroby. Často jsou imitace mléčných výrobků dováženy ze zahraničí. Výrobky z rostlinných olejů nesmějí být v obchodech prodávány pod označením sýr či máslo a nemohou být nabízeny mezi klasickými mléčnými výrobky.

    V kategorii mléčných výrobků už podíl alternativních výrobků podle Večeřové dosáhl svého vrcholu a nezvyšuje se. “Analogy mléčných výrobků jsou pod podrobným dozorem kontrolních orgánů a musí být prodávány odděleně od mléčných výrobků, což vede k nižšímu zájmu spotřebitelů. Máme dokonce informace, že řetězce některé z těchto výrobků dokonce vyřadily z nabídky, aby se uchránily možných postihů,“ podotkla Večeřová. 

Reklama

    Hitem mezi náhražkami se v poslední době podle Urbánkové stalo křehčené maso, které je při zpracování napuštěno vodou se solí. Výrobní náklady na kilogram masového produktu jsou díky tomu nižší. Křehčené maso tak zdánlivě vyjde levněji a podle Urbánkové ho kupují hlavně zákazníci, kteří jsou orientováni pouze na cenu. Žádané jsou také levné uzeniny s vysokým obsahem sojové bílkoviny, bramborového škrobu a mouky. Některé obchodní řetězce před vánočními a velikonočními svátky prodávají figurky, které vypadají jako čokoládové, avšak místo kakaa obsahují levné tuky a barviva. “Náhražky jsou v regálech míchány s čokoládou bez šance pro spotřebitele to rozlišit. Vodítkem může být pouze cena. Půlkilogramový čokoládový Mikuláš nebo zajíc nemůže stát 30 ani 50 korun,“ podotkla Večeřová.

    Pokud například jogurty obsahují škrob kvůli konzistenci a v párcích je místo masa sója, zdravého člověka by to podle člena Fóra zdravé výživy Pavla Suchánka zásadněji poškodit nemělo. Jde spíše o klamání spotřebitele, který očekává kvalitní jogurt a masové párky. Problém ale je v tom, kolik toho člověk sní. Když se tak bude stravovat pořád, tak látky, které přijímá, nebudou v ideálním složení. Budou mu chybět potřebné živiny a dostane se do vyššího rizika některých civilizačních chorob.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Mary (Ne, 27. 5. 2012 - 19:05)
To je přesně klíč ke všemu: nekvalitní průmyslově vyrobené jídlo vyvolá dřív nebo později zdravotní potíže. Což spousta lidí neřeší. Život je těžký, jsou rádi,že levně nakoupili v supermarketu, všechno pod jednou střechou.
... (Ne, 27. 5. 2012 - 20:05)
Ono je to tžké. Sám zastávám názor, kupovat co nejméně nějaká hotová jídla a polotovary, a z hotových jídel (salámy, šunka ap) kupovat taková, kde se nedá moc šidit. Ale i tam se již výrobci snaží klamat, kde to jenom jde.
Moc se o tom neví, ale některé výrobky se projedou po Evropě jenom proto, aby se nakonec vrátily zpět s razítkem úplně jiného výrobce.
A u masa nemáte skoro šanci zjistit odkud je atd.
A tzv. farmářské trhy se údajně také stávají rájem překupníků a podvodníků.
v tomto (Ne, 27. 5. 2012 - 22:05)
jde hlavně o peníze a zisky. Teprve pak se někdo zabývá tím, proč se odpadkům už zcela legálně označených za II.jakost, protože skutečná I.jakost se v ČR běžně nesežene a ještě k tomu s drzým nápisem čerstvé říká zcela nepochopitelně "potraviny",jen proto,aby někdo na konci Evropy to vozil několik dnů v kamionu, pro zisk úplně jiné země, než naši,kde doma u nich už to nechtějí a kde bychom to dokázali jak v minulosti, tak i v současnosti taky a v daleko lepší kvalitě i s možností práce především pro naše lidi a peníze by tím zůstali logicky i více v naší zemi. Ale nekupte "šunkáček" za 39Kč/kg,když je to tak levné a bez masa...Je to o tom umět si uhájit nejdříve své zájmy a pro své lidi doma a pak teprve dovážet to co nemáme či neumíme vyrobit. Pak se teprve dá bavit o jiné kvalitě a jiné ceně..,ale to je ještě hudba budoucnoti, než to naše pány konečně trkne jako selský rozum do té jejich kebule co tam mají akorát hladovost a mamon...a začali se skutečně zajímat kolik nás to všechny pak stojí to, že lidé jí takové "sračky" co jim ničí životy i zdraví..
Problém je v tom (Ne, 27. 5. 2012 - 23:05)
jde hlavně o peníze a...že čeští spotřebitelé preferují cenu před kvalitou. Jistě, že ne všichni, ale většina ano. Neváhají kupovat humus, protože je levný. Nabídka se přizpůsobuje poptávce. Bydlím v Děčíně, takže můžu poprovnávat nabídku Kauflandu nebo Lidlu u nás a v Německu. Zboží v Německu vypadá o hodně líp, ale až na malé vyjímky jako je třeba čokoláda nebo kafe, tam vyjde všechno mnohem dráž. Ze všech evropských národů podle spotřebitelských průzkumů Češi preferovali nejvíce cenu před kvalitou. Tak se nelze divit. A pro lidi, kteří jsou si ochotni na kvalitu připlatit, je to komplikované. Žádný obchodní řetězec, který v Čr je, se na kvalitu neorientuje. Je nutno vyhledávat malé obchody, které se na kvalitu specializují, ale bývají jen ve velkých městech. Na malém městě se takový obcod prostě neuživí.
vitásek (Po, 4. 6. 2012 - 12:06)
ano,je to tak,sam ted dodrzuju dietu,pac mi nasli na konci zimy vysoky cukr(glukozu)v krvi,a uz skoro 3 mesice si vsimam,co lidi kupuji....

dnes se i do sunky,debrecinky,moravskeho masa,kladenky pridava voda,je to videt,uz to tak je asi od r.2006,2007....

ja jsem si zmrazene maso,natoz krehcene nikdy nekoupil a nekoupim,je to sama voda a soli,mozna kdovi co v tom je napichany....

snazim se zit zdrave,sladkosti a bile pecivo jsou pro me tabu,a vubec mi nechybi....

ale nekteri lide u nas maji tolik penez,ze uz nevi roupama coby....nakupuji velmi nezdrave potraviny,hromadu sladkosti,vysokotucnych jidel....je to sice znak dobre ziv.urovne,nehladovime,ale nesmi se to zase prehanet....

plne nakupni voziky pripominaji u pokladen spis male kamiony,nez nakupni vozicky,a ty kosicky na nakup si nikdo nebere....a tomuhle nezdravemu stravovani a obzerstvi pak "uci"i sve deti,ty se neustale dozaduji slakosti,pamlsku a vseho mozneho....

a s temi napr.ruznymi grilovacimi klobasami a parky se dnes uplne roztrhl pytel....ja si to jeste nikdy nekoupil,taky se takovych zranic neucastnim,ani je neporadam....

podle me do toho namelou to maso co jim zbyde,a kdovi jeste co-to co se zkratka neproda,je to hrozne tucne,a co ja vim,co v tom je za svinstva....a pak nemame byt temer nejnezdravejsi narod v Evrope,a vlastne nejobeznejsi....

a do reznictvi bych pro maso uz taky davno doma ve meste tady nesel,dama za pultem me urizla misto 15dkg hoveziho zadniho 1/4kg nevim ceho-vypadalo to,jako na polivku,ale bez kosti,no hruza....samo,ze jsem to odmitnul za ty penize,mela kecy,byla dotcena.ale co me je potom.tak at si to vezme domu sama....oni to pak urcite namelou do mleteho masa,ktere tam taky prodavaji....kruti maso plny vody,uz tam vubec nechodim radsi....to by me museli pustit za pult,abych si to vybral a uriznul sam,pokud bych ovsem neco vybral....a nikdo z nas nevi,odkud to maso pochazi....ja to tam alespon nenasel....radsi si vyberu maso v Bille,balene,muzu si ho prohlednout vybrat co chci....a navic to maj vse radne oznacene....

tyhle novodobi zlodeji nas okradaji,kde muzou,kam se hrabe socialismus ktereho se nezastavam,ale potraviny byly mnohem kvalitnejsi,byly normy,ktere se museli dodrzovat....

jeste dnes pamatuju ty spekacky kdyz jsem byl maly kluk a z dospivani,dnes by se ta soja a ty nahrazky nad ohnem rozpadli,je to docela sila....pak jsme si kazdy opekl jabko ze zahradky-ne ze supermarketu,a z ohne jsme si vyhrabali upecene brambory-samo ze doma vypestovane,to byla pochoutka....schazeli jsme se u toho vrstevnici z cele vesnice....

a dnes by to deti treba ani nejedli,nedali do huby....a dospeli taky nekteri ne....a nekteri deti ani dospeli to uz ani neznaji....a poradaji doma grilovaci zranice.kdyz to kdysi poradala doma,kde jsem tehdy bydlel segra s rodinou,tak jsem se vytratil,a sel spat....pac to byly doslova zranice,ale hlavne at lidem chutna....

potraviny je dnes treba vybirat velmi peclive,mit bryle,cist etikety,prohlizet je,nez to dam do kosiku.taky to ostatne stoji i dost penez....ale jiste,ja taky cas od casu dam do jidla nebo snim levny kruti nebo drubezi parek,a tak podobne,i to se stane,to ano....z toho se svet ale nezbori,neni to u me pravidlem a casto....

ale nekupuju zadne konzervy a instantni veci v saccich,jsou v tom svinstva,je to presolene....radsi si uvarim vzdy neco doma sam....

zkratka kvalita nabizenych potravin u nas za poslednich nejmim 40 i vice let let strasne upadla....to je nezvratny fakt....

umime jako moudri lide i spravne a kvalitne se stravovat a moudre zit?
V.
Mary (Út, 5. 6. 2012 - 10:06)
Je to náhodička, že v USA se slavný kontrolní úřad pro léky a potraviny FDA vzdal regulí pro používání antibiotik u hovězího dobytka, a nechává to už jen na zvážení samotných farmářů a výrobců masa. A najednou je embargo na dovoz hovězího masa do Evropy zrušeno!!
hmmmm (Út, 5. 6. 2012 - 11:06)
ano,je to tak,sam ted...Tak to já si maso 100xradši koupím u řezníka než v Bille. Je to tam sice naporcované a zabalené, ale zabalené tak, aby bylo vidět jen to pěkné. U řezníka si můžu prohlídnout maso ze všech stran. Když si o to řeknu( a to si řeknu pokaždé, protože jsem prevít na jídlo a jen tak něco si nekoupím), tak mi každá prodavačka maso bez problémů otáčí jak chci.
Když chci kvalitní uzeninu, zajdu k řezníkovi, který si je vyrábí sám. Nemá pochopitelně tak veliký výběr, ale zas je to dobré.
ivulenka (Ne, 17. 6. 2012 - 15:06)
Ty náhražky mě dost trápí, hlavně čokoládové figurky pře Vánocemi, taky sýry a "špekáčky", co se nedají ani opéct, protože tam je minimum masa. O tomto tématu, éčkách a zdravé stravě se bavíme v Komunitě 111, je tam hodně zajímavých nápadů a připomínek.
Jana (Ne, 17. 6. 2012 - 19:06)
že čeští spotřebitelé...Nemyslím si, že se kvalitní obchody na malém městě neuživí - chce to jen, aby majitel v něm prodával - pak se uživí. Vím o plno obchodech se zdravou výživou v městech o cca 3000 obyvatelích a prosperují velmi dobře - ať už v nájmu nebo ve svym, ale už to neuživí prodavačky.
Pa (Ne, 17. 6. 2012 - 23:06)
Tohle jsem našel na webu: hodně dobrý!! http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557-port/802-kontroverzni-ecka/video/
Reklama