Reklama

Quercetin a jeho účinky na zdraví

Mnoho zdravotních výhod cibule je připisována quercetinu, přirozeně se vyskytující chemické látce patřící mezi flavonoidy, která se také nalezá v jablkách, čaji a vínu. Quercetin je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Je též spojován se snížením krevního tlaku,zlepšením kardiovaskulárního zdraví, ochraně spermií a snížením rizika rakoviny slinivky.

Někteří výzkumníci zjišťovali, zda quercetin přijímaný ve stravě může skutečně poskytnout tyto účinky s tím, že sloučenina je rychle štěpí v žaludku a střevech. Ale podle studie zveřejněné v časopise Atheroscleroisis v roce 2008  quercetinové metabolity mají podobné protizánětlivé vlastnosti  jako původní chemické látka. To naznačuje, že jíst stravu s vysokým obsahem quercetinu by skutečně poskytovalo výhody, které uvádějí studie na izolované chemické látky.

Další studie, prováděná výzkumníky z Zhejiang University v Číně a publikovaná v časopise Anatomical Record v roce 2010, zjistila, že quercetin zabráňuje u myší předčasné buněčné smrti spermí, které byly vystaveny kadmiu. Flavonoid ochránil spermie snížením oxidačního poškození vyvolaného kadmiem i tím, že působil proti účinkům kadmia na některé proteiny, které hrají roli v programované buněčné smrti .

Quercetin byl také spojen se snížováním výskytu rakoviny slinivky břišní ve studii zveřejněné v časopise American Journal of Epidemiology . Vědci v této studii zjistili, že kvercetin a další flavonoidy snižuje výskyt rakoviny slinivky břišní o 25 procent u nekuřaček a o 50 procent u kuřáků.

Reklama

Reklama

Komentáře

Default User Image
Michala (Út, 24. 10. 2023 - 15:10)

Já užívám quercetin na alergii, tak snad pomůže, abych nikdy nedostala rakovinu. Naštěstí ji zatím v rodině nemáme.

Reklama