Reklama

Přírodní zdroje jódu

Jód je stopovým prvkem naprosto nezbytným pro tvorbu hormonů štítné žlázy a tím i pro normální vývoj mozku, zejména v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte. Při nedostatku jódu u plodu a kojence dochází k poškození vývoje centrální nervové soustavy a k nepříznivému ovlivnění duševního i tělesného vývoje člověka. U dospívajících dětí a u dospělých se nedostatek jódu projevuje například zvětšením štítné žlázy - strumou, únavou, zimomřivostí, suchostí a zhruběním kůže a vlasů, tloustnutím, sklonem k depresím, poruchami sexuálního vývoje, poruchou plodnosti a vyšší potratovostí u žen. Nedostatek jódu je u žen příčinou častějšího výskytu nádorového bujení prsu a štítné žlázy.

České země patří od nepaměti k oblastem s nedostatkem jódu. Výzkumy potvrzují, že nedostatkem jódu trpí ještě dnes asi 30% naší populace. Rizikovými skupinami, které jsou nedostatkem jódu nejvíce ohroženy, jsou lidské plody v děloze a kojenci do jednoho roku, dospívající dívky a zejména těhotné ženy a kojící matky.

Od 50 let je prodávána kuchyňská sůl obohacená jódem. Jelikož však nadměrné užívání soli se spojuje s mnohými zdravotními riziky, je vhodné dopňovat jód i z jiných přírodních zdrojů.

Přírodní zdroje jódu:

Byliny

Reklama
  • kořen kostivalu lékařského
  • chaluha bublinatá
  • semena lnu
  • třezalka tečkovaná
  • jitrocel kopinatý
  • fazolové lusky
  • řebříček obecný
  • šalvěj lékařská
  • lišejník islandský
  • routa vonná
  • česnek
  • cibule
  • bazalka

Ovoce a zelenina

  • višně
  • maliny
  • citróny
  • rybíz
  • rajčata
  • červené jeřabiny

  • Mořské produkty

  • mořské ryby
  • plody moře
  • mořské řasy

  • Potravinové doplňky s jódem

    Potřebné množství jódu se odvíjí od věku, pohlaví, výživy, zdravotního stavu a hmotnosti. Bezpečné a dostatečné množství pro zdravé dospělé je 1 - 2 mikrogramy na kilogram hmotnost.                                                                                                                                                                                                              Doporučuje se:

  • u dětí do 10 let 40 - 120 mikrogramů
  • u dětí nad 10 let a dospělých cca 150 mikrogramů
  • u těhotných 250 mikrogramů
  • u kojících maximálně 300 mikrogramů.

  • Autor: mk

    Reklama

    Komentáře

    Žofie (So, 13. 8. 2005 - 21:08)
    Mám strumu, takže jod ze zeleniny mi rozhodně nestačí. Ale když je článek o přírodních zdrojích a přitom potřebujete koncentrovaný jodový přípravek v tabletách, tak v lékárně pečlivě vybírejte. Až po dvou letech užívání chemických tablet jsem narazila na článek o Jodaminu - kombinace přírodních béček a jodu - poté ho zakoupila a pak si tloukla do hlavy, že jsem se 2 roky cpala chemií, když existuje přírodní verze. Tak vám to říkám, ať na to nečekáte jako já.
    Reklama