Důležitost omega mastných kyselin pro zdravou kůži

Existují tři typy omega mastných kyselin: omega 3, omega 6 a omega 9. Tyto mastné kyseliny jsou důležité při péči o pleť, protože ovlivňují, jak se tuk v pleti chová. Význam má příjem potravou, dopňky stravy i lokální aplikace.  Lokální aplikace určitých omega 3 snižuje poškození kůže UV zářením, příznaky stárnutí pokožky a zánětlivé kožní reakce.

 

Omega mastné kyseliny vyžaduje naše tělo pro řadu funkcí, včetně udržení zdravé pokožky. Konzumace stravy bohaté na tyto mastné kyseliny zajistí, že naše tělo nebude trpět jejich nedostatkem.  Významná část poživatelných esenciálních mastných kyselin může být oxidována játry před dosažením periferních tkání. To znamená, že lokální aplikace může být efektivnější cestou pro dosažení účinků na kůži.
Topická aplikace je účinná metoda pro dodávání těchto mastných kyselin přímo do pokožky, kde mohou chránit a vyživovat vrstvy naší pokožky.  Jak lokální, tak ústní suplementace jsou účinnými způsoby dodávání esenciálních mastných kyselin k pokožce.

 

Typy omega 3 mastných kyselin

Omega 3 jsou polynenasycené mastné kyseliny, které mají svoji první dvojnou vazbu umístěnou na třetím uhlíku od konce. Jsou považovány za nezbytné mastné kyselinu, protože tělo je nemůže samo vyrábět.

ALA nebo alfa-linolenové kyseliny je 18-uhlíkový řetězec se třemi cis dvojnými vazbami. Obsahují ji některé  rostlinné oleje, ořechy (hlavně vlašské ořechy), listová zelenina a živočišný tuk zvířat živených trávou.
EPA nebo kyselina eikosapentaenová je 20-uhlíkový řetězec s pěti cis dvojnými vazbami. Pochází převážně z rybích olejů.
DHA nebo kyselina dokosahexaenová je 22-uhlíkový řetězec se šesti cis dvojnými vazbami. Pocházejí převážně z rybích olejů.

Význam omega- 3 mastných kyselin (alfa-linolenová kyselina) pro kůži

Omega-3 (kyselina alfa-linolenová) má také topické přínosy pro pokožku.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají pokožce zadržovat vlhkost, regulovat produkci oleje a udržovat pružnost. Topická aplikace omega-3 mastných kyselin snižuje požkození kůže UV zářením, zmírňuje vnější příznaky stárnutí a má protizánětlivé působení.

Rostlinné potraviny a oleje bohaté na omega kyselinu alfa-linolenovou: konopí, brazilské ořechy, šípky, jádérka brusinek a malin, sacha inchi (orisky, olej), lněný olej.

Typy omega 6 mastných kyselin

Omega 6 jsou polynenasycené mastné kyseliny, které mají svoji první dvojnou vazbu umístěné na šestém uhlíku  od konce. Jsou považovány za nezbytné mastné kyseliny, protože tělo je nemůže  samo vyrábět. Nachází se v mase, drůbeži a vejcích, stejně jako v olejích z ořechů a rostlin.

LA nebo kyselina linolová je nenasycená mastná kyselina omega-6. Jedná se o 18-uhlíkový řetězec.
GLA nebo kyselina gama-linolenová je také nenasycená omega-6 mastná kyselina s 18-uhlíkovým řetězcem. Nicméně se liší od LA a nachází se v různých zdrojích potravin.
AA nebo kyselina arachidonová je 20-uhlíkový řetězec.

Význam Omega-6 kyseliny linolové pro kůži

Oleje s vysokým obsahem kyseliny linolové jsou lehčí a řidčí v konzistenci. Vyživují a chrání pokožku.

Kyselina linolová dokáže obnovit ochrannou funkci bariéry kůže a snížit olupování a šupinatění pokožky.

Lidé s akné mají nízkou hladinu této kyseliny v kůži.

Oleje s vysokým obsahem kyseliny linolové mají krátkou skladovatelnost, pokud olej neobsahuje také množství antioxidantů.

Tyto oleje fungují dobře u lidí, kteří mají mastnou pleť.

Rostlinné potraviny a oleje bohaté na kyselinu linolovou: olej z hroznových semínek,  pupalkový olej, šípky, amarant, arganový olej, konopí, brutnák, rakytník, marakuja, sezam, olej z jader meruněk, slunečnice, jádérka brusinek a malin, rýžové otruby, sacha inchi (oříšky, olej)

Typy omega 9 mastných kyselin

Omega 9 jsou mononenasycené mastné kyseliny, které mají první dvojnou vazbu umístěnou na devátém uhlíku od konce. Omega 9 mohou být produkovány tělem, ale jsou také přínosné, pokud jsou získány z potravin. Obsaženy jsou v olejích ze zeleniny, ořechů a semen.
Kyselina olejová je primární omega-9 mastná kyselina.

Význam omega-9 kyseliny olejové pro kůži

Oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové jsou bohatší a mají vyšší konzistenci. Jsou extraokluzivní a dobře udržují vlhkost kůže.

Kyselina olejová je dobře vstřebávána kůží, má protizánětlivé a  kůži změkčující vlastnosti.

Oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové mají delší trvanlivost než oleje s vysokým obsahem kyseliny linolové.

Tyto oleje jsou vhodné zejména pro osoby se suchou kůží.

Rostlinné potraviny a oleje bohaté na kyselinu olejovou: lískové ořechy, olej z jader meruněk, avokádo, emu olej, arganový olej, brazilské ořechy, rakytník, kokosový olej, sladké mandle, černý kmín, brutnák, kamélie, amarant, jojoba, dýňová semínka, slunečnicová semínka, marula, sezam, jádérka brusinek a malin, rýžové otruby, baobab

Autor: mk
Zdroj: https://thebestorganicskincare.com/

 

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele starýkmet
    starýkmet (anonym)

    V tom aby se čert vyznal (i když článek sám je výborný). Už dlouho se snažím být tím čertem. Za posledních pár let jsem nakoupil pro své děti a vnoučata lněného semínka o hodně víc než metrák. Ve své stravě se mi dokonce podařilo trvale snížit poměr omega 6 ku omega 3 ke 3/1 (pro vysvětlení kuchařkám - vařím si sám). Vím, tento článek je zaměřen na kůži. Ale proč k čertu někdo taky nevysvětlí, proč ve všech zemích světa, včetně dříve zaostalých, začaly narůstat civilizační nemoci právě tak rychle jako spotřeba těchto superzdravých rostlinných olejů. A proč se do nich po rafinaci nevrací tolik vitamínu E o kolik tím byly ochuzeny. A proč, když už se začíná chválit olej řepkový (s nejvyšším obsahem omega 9, pro srdečně cévní problémy lepší než olivový), proč se ještě nezačíná hodnotit olej slunečnicový jako jedovatý? Myslím ten nejvíc používaný rafinovaný, zbavený toho vitamínu E. Ale třeba se tady čertím zbytečně, ještě jsem nestihl přečíst si všechny dole uvedené články.

    Feb 09, 2019

Přidat komentář

Reklama

Reklama