Reklama

Hodování nesmí trvat týden

Vánoce bývají tradičně spojeny s dobrým a zejména vydatným jídlem a u části populace také s přibýváním na váze. Podle Pavla Suchánka z Institutu klinické a experimentální medicíny jedno- až třídenní přejídání, zvláště je- li spojené s pohybem na čerstvém vzduchu, s hmotností většiny lidí nic neudělá. Pokud však hodokvas začne na Štědrý den a pokračuje až do 1.ledna, může hříšník přibrat dva až pět kilogramů.

Shodit vánoční tukové polštářky však trvá mnohem déle. Lékaři příliš razantní hubnutí nedoporučují. Měsíční úbytek váhy by neměl překročit dva kilogramy, maximálně tři, jestliže je dieta spojena s intenzivním pohybem.

Přednosta interní kliniky motolské nemocnice Milan Kvapil si myslí, že "nemá smysl říkat nejezte, nepijte". Upozorňuje na to, že nebezpečné je i to, že člověk vypadne ze svého obvyklého rytmu, zůstane doma, sedí u televize a pochutnává si. Lidé by se podle jeho názoru o Vánocích měli odměnit, ale zároveň by se měli o svátcích procházet ráno, po obědě i večer nebo alespoň by měli pěšky chodit z návštěv, kde nemohli odmítnout pohoštění. Je to lepší, než si pak dávat "hloupá novoroční předsevzetí", dodal.

Suchánek doporučuje lidem, kteří o svátcích jedí velké množství jídla, aby před štědrovečerní večeří nebo svátečním obědem vypili velkou sklenici vody. Ta jim zčásti zaplní žaludek a pak snědí méně. Ani Suchánek ani Kvapil nejsou zastánci celodenního hladovění na Štědrý den, po kterém přichází bohatá večeře. Ti, "kdo chtějí vidět zlaté prasátko", by si měli dopřát alespoň ovoce a zeleninu, řekl Suchánek.

Nebezpečné je celodenní uždibování. Ranní vánočka podle Fóra zdravé výživy není kalorickou bombou, pokud si ji lidé nenamažou ještě máslem a zavařeninou. Zdravější vánoční cukroví obsahuje cereální mouku, ovesné vločky a místo másla rostlinný tuk.

Reklama

Smaženého kapra si dá většina strávníků. Jeho výslednou energetickou hodnotu ovlivňuje způsob přípravy. Na smažení je vhodné zvolit rostlinný tuk a po usmažení položit kapra na ubrousek nebo na vteřinu ponořit do vroucí vody, a zbavit ho tak přebytečného tuku.

Jitka Klejnová - ČTK

Reklama

Komentáře

(___.___) (Út, 20. 9. 2016 - 22:09)
Zase jedna co má asi BSE !!!
Reklama