Reklama

Chodit bez podprsenky nemusí vždy způsobovat bolest zad

V době karantény se některé ženy nikdy necítily tak svobodně, jako když odložily svou podprsenku.  Francouzský deník Figaro se zamýšlel nad tím, zda se ženy s větším poprsím nevystavovaly nebezpečí bolestí zad, když podprsenka znamená podepření poprsí.

Zdálo by se, že velká prsa jsou tak trochu nevýhodou. Připomeňme, že prsa tvoří tuk a žláza a to vše něco váží. "Velmi těžká prsa a prsa zvětšená plastickou operací vedou k tomu, že se ohýbáme. To vyvolává další tlak a napětí," zdůrazňuje Bernadette de Gasquetová, lékařka a profesorka jógy. Tyto ženy skutečně mohou mít problémy, protože namáhají záda.

Podle ergonoma Oliviera Girarda nenošení podprsenky nemusí nutně vést k bolestem. Tyto bolesti jsou totiž způsobeny mnoha faktory souvisejícími se vším, co se zády děláme, s postoji i svalovou hygienou. "Jestliže máme ve zvyku se hrbit, budou nás bolet záda s podprsenkou i bez ní," říká expert.

Bolesti budeme pociťovat v případě, že prsa jsou těžší, než mohou unést zádové svaly. Role podprsenky tkví v tom, že přerozděluje váhu velkého poprsí zepředu směrem k zádům.

Jestliže se rozhodneme odložit vrchní část prádla, Girard doporučuje udržovat ve formě trapézové svaly pomocí některých cviků. Jestliže bolesti přetrvávají, podprsenka jim uleví.

Reklama

"Gravitace působí i na prsa, a čím jsou těžší, tím více táhnou dolů," zdůrazňuje de Gasquetová. Podprsenka pomáhá udržet tuto váhu. Ale nejde jen o objem prsou, do hry vstupují četné parametry, například kvalita kůže, která poprsí drží, či věk.

"Důležitá je hydratace kůže," upřesňuje Yaël Berdahová, expertka na plastickou chirurgii. Mladá pokožka je více pružná, zatímco starší pleť povoluje a může být na nenošení podprsenky více choulostivá, dodává. Svou roli tu hraje i genetická výbava, těhotenství či jakákoli jiná okolnost vedoucí ke zvětšení objemu poprsí, ale také to, zda žena kojí či nikoli.

Některé ženy provádějí cviky na posílení prsních svalů, aby se bránily účinkům gravitace či věku. Podle Berdahové to je zbytečné. Důvod je prostý: tyto svaly nemají žádný vliv na udržení poprsí, říká lékařka. "Prsa a prsní svaly jsou dva odlišné celky a nemají stejnou anatomickou strukturu," dodává.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Maja (Ne, 25. 12. 2022 - 14:12)
když mě bolí záda, tak je to z důvodu špatného sezení na židli a proto jsem si koupila kvalitní kancelářskou židli
Alena (Ne, 25. 12. 2022 - 18:12)
Za bolestmi zad není objem prsou na co se většina vymlouvá. Lidé chodí shrbení, mají kulatá záda.
Zkuste se narovnat, ramena dozadu, je to o držení těla. 90 % bolestí zad zmizí samovolně. Vzpřímit tělo, vyprsit se, nic světoborného nevymýšlet.
V kanceláři si opět hlídat rovná záda, procvičit krční obratle, nehrbit se.
Karel (Po, 26. 12. 2022 - 23:12)
Manželce jsem pod stromeček k minulým vánocům koupil Venušiny kuličky. Půl roku zůstaly zabalené ani si je nevyzkoušela. Jeli jsme na 3 dny na wellness do Znojma kde se seznámila u jídla v restauraci se ženou zhruba v jejich letech. Večer spolu poseděli u vína, šly do bazénu a najednou změna.
Nosí je v sobě s oblibou každý den.
Po půl roce jsem s překvapením zjistil že mě při sexu v sobě svírá jako za mlada a ze sexu má i ona větší potěšení.
Paní se kterou se manželka seznámila jsem velkoryse poděkoval a přes kurýrní službu jí poslal kytici Lilií.
Venušiny kuličky mimo vzrušení při jejich nošení, zlepšení sexu manželce pomohly s držením těla.
Doporučuji je ženám vyzkoušet, budete se cítit mladší. Manželka po nich lační každý den.
Návštěvník (Ne, 25. 12. 2022 - 19:12)
chodit bez podprsenky je hlavně sexy chlap se pak dostane parterce lépe na bradavky
Návštěvník (Ne, 25. 12. 2022 - 19:12)
Pořád panic?
Návštěvník (Ne, 25. 12. 2022 - 19:12)
jo
Josef (Út, 27. 12. 2022 - 00:12)
Karle, ty blbečku, přečti si skupinu, to není o sexu.
Reklama