Reklama

Bělení zubů

Bělení zubů patří k oblíbeným kosmetickým zákrokům. Z téměř 5000 žen, které se zúčastnily ankety www.nadoma.cz, se ale pouze sedm procent někdy svěřilo do péče odborníka. Naopak 42 procent z nich si zuby bělí doma. Podle prezidentky Asociace dentálních hygienistek Lucie Ovčinikov lze udržet bílou barvu chrupu správnou životosprávou a vhodnou péčí. K ní prý patří i bělení.

Bělení provádějí ve svých ordinacích stomatologové nebo zubní hygienistky, používají peroxidového gelu různě vysoké koncentrace. Gel aktivují za pomoci plazmové nebo laserové lampy. Peroxidový gel se užívá také při domácím bělení. Člověk by si ale měl nechat předtím vyrobit od stomatologa formičku, do níž gel nanáší. Domácí bělení je pomalejší, koncentrace peroxidu je nižší.

Při užití peroxidu radí Ovčinikov obezřetnost. Peroxid totiž mění strukturu skloviny a váže na sebe vodu obsaženou ve sklovině. Po bělení by proto člověk měl dodržovat "bílou dietu", to znamená nekouřit, nepít kávu, čaj ani víno a nejíst silně barvicí potraviny, jako je třeba červená řepa.

"Zuby po bělení peroxidem mají sklon znovu získat ztracenou vodu, nasávají tekutinu, které jsou vystaveny. Proto je dobré dodržovat bílou dietu alespoň dva týdny po zákroku," vysvětlila odbornice.

Na zabarvení zubů dbali už staří Římané. Obrušovali si je popelem z ohnišť. K dokonalé očistě zubů přispívají zubní kartáčky. První štětinové kartáčky se užívaly v 15. století v Číně. Byly z kosti nebo dřívka se štětinkami z prasat. V 17. století se péče o zuby ujali holiči. Lidé k nim chodili nejen kvůli stříhání a holení, ale také pro ošetření a vybělení zubů. Holiči jim zároveň zkontrolovali chrup a vytrhli nemocný zub. K bělení užívali kyselinu dusitou. Ta sice dobře bělila, ale zároveň ničila zubní sklovinu, což zvyšovalo riziko vzniku zubních kazů.

Reklama

K revolučnímu obratu došlo kolem roku 1840, kdy byl v Itálii objeven fluorid. Přidává se i do moderních bělicích prostředků a posiluje sklovinu. Klesá tak riziko zubního kazu a bílé zuby jsou nejen krásné, ale i zdravé.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Evik (Po, 8. 9. 2008 - 15:09)
Kolik stoji beleni zubu??
Markí (Čt, 7. 10. 2021 - 04:10)
Cena se odvíjí od toho, jakou bělící sadu si koupíš :) https://www.krasnyusmev.cz/vitalcare-white-pearl-system-na-beleni-zubu-130-ml
Plantair (Ne, 5. 10. 2008 - 16:10)
Ahoj, bělení stojí od domácího - 450kč po lékařské - 4000 Kč i přes profesionální - klidně i několik desítek tisíc.
Určitě je lepší prevence - momentálně má přítelkyně (zubní laborantka) na skladě nejúčinější a nejbezpečnější pasty v EU - pokud máte zájem - oszvěte se na: Plantair"email.cz (jinde jsou k dostání za přemrštěné ceny nebo vůbec)
Návštěvník (Ne, 5. 10. 2008 - 17:10)
neni nad reklamu:DDDD
alena (Út, 14. 10. 2008 - 21:10)
já zkusila White Pearl Single - profesionální stomatologický bělící gel - četla jsem na něj recenze a tak jsem si ho pořídila, musím říci, že dobrý - seženete ho na http://www.krasa.cz/fulltext.php?stranka=2&words=bělení%20zubů
Libor (Pá, 17. 4. 2009 - 17:04)
I was browsing though the dental section of the eHealth forum today, and I had left a comment on a thread regarding laser and bleach whitening treatments. About an hour later, I had a private message in my inbox.

The message was from a lady. Here is her message:

Hey there! Couldn't help but reading your post on the teeth whitening thread, I think your right about the potential long term health impacts of bleach treating teeth.. just to make them a little whiter. The risks just don't add up?!
Anyway, I have written to you to recommend a product I have been using to whiten my teeth. It only contains naturally occuring elements which cause a whitening effect and leaves your teeth fresh and lighter. I will leave a link at the bottom of this message. The product is known as "Teeth Whitening Tips" by Altateeth. There is currently a promotional free trial offer on the product, so all you have to pay is $6.95 postage. Give it a go, and let me know how it works out!
Recommended Website for Teeth Whitening Tips: http://www.squidoo.com/How-to-get-whiter-teeth-today


More importantly, I ordered the whitening kit straight away and am really excited to how find out how well it will work for me. Has anyone here ever tried it before?

Alex S

Recommended Website for Teeth Whitening Tips: http://www.squidoo.com/How-to-get-whiter-teeth-today
sonciii (Ne, 23. 8. 2009 - 21:08)
doporucuje se prasek do peciva... ale me z toho akorad palela pusa
Jana (Pá, 26. 2. 2010 - 11:02)
Krásný den, můžu doporučit značku Opalescence ať už pastu nebo gely, necháte si zhotovit nosiče u stomatologa cena 1000- 1500Kč a gely kolem 250Kč . Koukněte na stránky www.top-dent.cz ( bělení ) mají i internetový obchod
Nikča (St, 4. 5. 2011 - 20:05)
Bolí beleni zubu?:(
Odpověď (St, 4. 5. 2011 - 20:05)
Bolí beleni zubu?:(Ne.
Hanka (St, 10. 8. 2011 - 19:08)
Já jsem byla na ordinačním bělení zubů a nemůžu říct, že by to byl bezbolestný zákrok. Posledních 15 minut už mi tekly slzy a myslela jsem, že to nevydržím. Samotné bělení zubů bolestivé nebylo, ale musela jsem sedět přes hodinu s nějakým nástavcem v puse, abych ji měla široce otevřenou. Nástavec se mi začal po nějaké době zařezávat do dásní a byla to hrozná bolest, že si to nedovedete představit. Takže ordinační bělení zubů už nikdy více. Navíc slibovali vybělení až o 8 odstínů a výsledek byl takový, že mi nevybělili zuby ani o odstín, možná tak o půl odstínu. Zbytečně vyhozené peníze. Nejlepší jsou bělící pásky od firmy Crest.
Hanička (Ne, 22. 4. 2012 - 22:04)
Ahoj, já používám domácí bělení White Pearl už šestým rokem a zoubky jak z časáku. A Nikčo, nebolí to ani malilinkato :D
anysek (Út, 28. 8. 2018 - 11:08)
ahoj, doporučíte mi nějakou pastu na bělení zubů - nechci nic radikálního v podobě nějaký pásku, peroxidu atd. díky
(Út, 28. 8. 2018 - 12:08)
Tak taková neexistuje. Tam, kde je napsané whitening, to je bělící bez poškození skloviny.
Petr (St, 29. 8. 2018 - 10:08)
Levný pasty s nápisem whitening jsou většinou založený na abrazivech, tzn. budou vám akorát víc odírat sklovinu a při jejich častém použití tedy hrozí poškození zubů. Stejný princip využívají i metody doporučující jednou sodu, kuchyňskou sůl atd... Profi bělení je většinou založeno právě na peroxidu vodíku a to v takových koncentracích, k jakým se jako laik nemáte šanci dostat, navíc je třeba tu proceduru několikrát zopakovat...

Pokud chcete mít bělejší zubu, tak se předně vykašlete na hulení, pití coly, kafe, černého čaje a červeného vína, což jsou všechno věci, které nejvíc zabarvují zuby, a když ani po pár týdnech se svou přirozenou barvou nebudete spokojená, tak to raději proberte v ordinaci s odborníkem.

Tyhle domácí metody jsou většinou jen tahání prachů z lidí a hazard se zdravím!
miška (St, 29. 8. 2018 - 22:08)
tahle je super! ale teda vubec nevim na jakem principu bělení je založena...
Nikola (Po, 16. 8. 2021 - 21:08)
No u zubaře vám zuby vybělí právě pomocí peroxidu, což zubní sklovinu poškozuje, takže osobně jsem se rozhodla do toho nejít a spíš vyzkoušet šetrnější metodu, a to bělící sadou, která peroxid neobsahuje.
Dada (Po, 21. 2. 2022 - 11:02)
To je šílené, kolik za vybělení chtějí u zubaře. Já používám sady z krasnyusmev.cz a mám zuby hezky bílé a bez toho, že by mi to udělalo díru do peněženky.
Lucie (St, 2. 3. 2022 - 23:03)
Dado a jaké sady používáte? Také se mi nechce utrácet za zubaře pokud to jde i jinak snadněji.. :)
Dada (Út, 8. 3. 2022 - 14:03)
Tomu rozumím, ale podívejte se na jejich stránky a vyberte si podle toho, co vám bude nejvíce vyhovovat. :-) Taková topka pro začátek je určitě ta pasta se zlatem, tím nic nezkazíte a zuby vám hezky vybělí. :-)
Lucie (Út, 29. 3. 2022 - 11:03)
Ano děkuji, ta pasta vypadá nejlíp a ani to není ve výsledku tak drahé jak jsem čekala. Zkoušela jste třeba i ten pudr?
Hanka (So, 24. 6. 2023 - 21:06)
taky mám od přírody víc bělejší zuby a musela jsem si koupit White Pearl stomatologický bělící systém abych si je mohla bělit doma. Zoubky to krásně vybělí, s výsledkem jsem spokojená
romana.nova (Út, 29. 5. 2018 - 15:05)
Za sebe doporučují bělení zubů u https://www.dsmile.cz/service/beleni-zubu/ ))
Dělala jsem tam :)
katerina205 (Čt, 15. 10. 2015 - 08:10)
ahoj, neznáte někdo eshop http://hairstile.cz/beleni-zubu-154 ? Děkuji za info:)
Reklama