Reklama

Opalovací krém může narušit hormony

Většina typů opalovacího krému obsahuje toxiny, které mohou snadno proniknout do kůže a způsobit zánět, hormonální nerovnováhu a zvýšenou toxickou zátěž. Naučte se rozpoznávat nebezpečné ingredience, které číhají v opalovacích krémech. Naštěstí existují na trhu i zcela bezpečné výrobky.

Látky v opalovacích krémech, které mohou působit jako endokrinní disruptory:

Oxybenzon - Tato chemická látka je součástí mnoha opalovacích krémů, protože absorbuje a filtruje UV paprsky. Nicméně také proniká kůží rychle a napodobuje estrogen v těle, což vede k hormonální nerovnováze a potenciální neplodnosti.

Octinoxát - Jedná se o další levný UV filtr, což z něj činí oblíbenou volbu pro mnoho opalovacích krémů. Bohužel je to také silný endokrinní disruptor, který mimo jiné představuje problémy pro štítnou žlázu a reprodukční systém. Je také spojena s buněčnou smrtí a potížemi s odstraněním toxinů z těla. Octinoxát také způsobuje úplné bělení korálů při nízkých dávkách. Jinými slovy, šnorchlování s tímto opalovacím krémem během tropické dovolené přispívá k oslabenému, nemocnému stavu korálových útesů.

Homosalat - Tato chemická látka se opět snadno vstřebává kůží a je endokrinním disruptorem. Je také podezření, že narušuje naše detoxikační procesy v játrech.

Reklama

Retinyl palmitát - Retinyl palmitát je forma vitamínu A a oblíbená volba pro opalovací krém, protože se předpokládá, že zpomaluje stárnutí pokožky. Problém je, že tato chemikálie se rozpadá na slunci, vytváří extra volné radikály a vede k kožním problémům, dokonce i rakovině kůže. Navíc retinyle palmitát je silná reprodukční toxická látka , která se opět snadno vstřebává kůží a může vést k hormonální nerovnováze.

Parabeny - Tyto chemikálie jsou součástí opalovacích krémů, protože zabraňují růstu bakterií a plísní. Jsou však také spojeny s narušením endokrinní soustavy, což může vést k rakovině prsu a dalším hormonálním potížím. Opět to není něco, co bychom chtěli zvát do našeho těla!

Vůně - Ty se také běžně nacházejí v opalovacích krémech. Jsou přidány, aby produkt byl přitažlivější, ale mohou také způsobit hormonální narušení a hromadění toxinů. Pokud na etiketě vidíte slovo "vůně", může obsahovat libovolný počet toxických chemikálií, které z právního hlediska nemusí být uvedeny jednotlivě.

Nebezpečí chemického sprejového opalovacího krému

Když je čas aplikovat opalovací krém, je snadné chytit aerosolový sprej a nastříkat si opalovací krém. To však může způsobit podráždění plic.

Aby se usnadnilo použití jako sprej, opalovací krém je rozdělen na ještě menší molekuly, které vyplňují vzduch kolem nás, když stříkáme pokožku. My (a kdokoli jiný kolem nás) nakonec dýcháme chemikálie ze vzduchu, což nám dává ještě větší expozici chemikáliím. Teď je dostaneme skrz plíce a kůži! Použití aerosolů bylo dokonce spojeno s vyšším rizikem dýchacích problémů, jako je astma.

Takže pokud si vyberete sprejový opalovací krém, ujistěte se, že je přírodní a nepoužívejte na sebe nebo své dítě, pokud to způsobuje podráždění dýchání.

Také si uvědomte, že sprejový opalovací krém je stále třeba vetřít do pokožky, aby fungoval co nejúčinnější!

 

MK

 

 

Reklama

Komentáře

věrka (Út, 13. 7. 2021 - 16:07)
Pořád všude čteme, na co si dát pozor, co všecko co způsobuje, jak je co nebezpečné...ať jsou to potraviny, kosmetika, čisticí prostředky, atd.atd. Copak u nás neexistují nějaké instituce, které by toto všecko ohlídaly, nejsou zákony, které by určité věci zakázaly, neeexistuje orgán, který by nerespektování těch zákazů ÚČINNĚ potrestal tak, aby se toto dnes a denně nestávalo jako na běžící pásu, automaticky? Proč se o všem JENOM POŘÁD KECÁ, KECÁ, a skutek utek?
Proč máme napřed luštit záměrně nečitelné nápisy výrobců, kterým jde jedině o kšefty, učit se rozumět chemii, biologii, zdravotnictví..., proč to všecko musíme ovládat, než si troufneme něco koupit, sníst, použít?
Kdybychom toto měli všichni pořád číst a hlídat, museli bychom si brát na ve lký nákup asi dovolenou a starší lidé, co nevydrží u toho stát (pokud na ta písmenka vůbec vidí), aby si do obchodů s sebou vozili židle.
Proč nemůžeme v této době ničemu a nikomu věřit, proč musíme pořád o všem pochybovat, pořád se obávat... PROČ 30 ROKŮ NEMŮŽEME NORMÁLNĚ A KLIDNĚ ŽÍT?!
daniela (Ne, 18. 7. 2021 - 15:07)
mate pravdu...za meho mladi jsme temer nic neresili,spise jsme nevedeli...jen mi velmi vadi,ze to ted odnaseji moje deti a vnoucata...kam az to nechaji odbornici zajit???????
Honza (Čt, 29. 7. 2021 - 17:07)
Možná proto, že se nic neřešilo máme pesticidy ve vodě, v půdě, jíme potraviny plné chemie a počty alergií a rakovin všeho druhu jen rostou.
Věrka (Pá, 6. 8. 2021 - 14:08)
Nevím, jestli máte pravdu, protože já mám pocit, že dřív byly řeky tak čisté, že se v nich dalo koupat, voda z lesních pramenů se dala bez obav i pít a vzduch se dal dýchat. Sice obchody nebyly přeplněné ovocem a zeleninou celoročně, (zbytečné) cizokrajné ovoce bylo vzácné, ale nemuselia jsme se n druhé straně bát něco z těch obchodů požít! Takže pochybuju, že bychom dřív jedli potraviny plné chemie. I když samozřejmě úplně všecko na 100% nebylo. Ani nikdy být nikde nemůže. Ale posledních 30 roků? O tom by se mělo psát, hodně a pořád, a hlavně už s tím vším pestat.
Rakoviny? Jsou záměrně vyvolávané, pěstované a naším zkorumpovaným nenasytným zdravotnictvím udržované. A nejen rakoviny.
Moje generace vyrostla na střídmém, zdravém jídle, čistém vzduchu, při práci a sportu! Proto také odmítám označování nás starších jako "zvýšeně ohrožená skupina" a podoné pindy. Kam se na nás hrabou moderní akoholici, kuřáci, feťáci, promiskuiti, 99 pohlaví, novodobá nechutně obézní populace?
Jen ať se každý napřed podívá na sebe a kolem sebe, než se vyjádří.
Reklama