Reklama

PEKARNA U ZLATE MAMY

vzpomínky (Po, 8. 5. 2017 - 12:05)

Jako děti jsme si dělaly z pampelišek věnečky, náramky. Věnečky jsme pouštěly po potůčku. Patřilo to k jaru. A ty odkvétající jsme s oblibou rozfoukavaly po kraji.
Pletení věnečků z pampelišek přetrvává :-).

pampeliška léka (Po, 8. 5. 2017 - 08:05)

Roste prakticky na celém světě. Dá se zúžitkovat celá, od kořene až po květ. Nejvíce je snad známý pampeliškový med.
Čerstvé listy v salátu nebo šťáva mají vynikající účinky na játra, žlučník, ledviny, sliznici a zbavují zácpy, jsou močopudné a pomáhají při léčbě cukrovky a dny. Čerstvá šťáva čistí krev, aplikuje se na bradavice, abcesy a boláky.

sam (Po, 8. 5. 2017 - 08:05)

Kurkuma také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Pijte zelený čaj, dva šálky denně snižují vysoký krevní tlak.
Jezte citrusové plody, mají antioxidační vlastnosti, posilují mimo jiné stěny cév.
Hroznové víno obsahuje vitamíny, minerální draslíkové soli, fosfor, hořčík. Snižuje krevní tlak.

A fyzická aktivita, ta je na všechno :-).

kurkuma (Ne, 7. 5. 2017 - 13:05)

Kurkuma, neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, je příbuzná se zázvorem.
Kurkuma má nejméně 150 prokázaných léčivých účinků, včetně výrazného protirakovinného působení. Důležité účinky se projeví ve spojení s pepřem a tukem. Zjistilo se, že výrazně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí.

Lžička kurkumy, špetka černého pepře a chilli se smíchá na kašičku se dvěma lžícemi olivového oleje. Užívejte čajovou lžičku 3x denně nebo přidejte do salátů, omáček, polévek.
Já přidávám i do brambor, rýže, těstovin....

:-)) (Ne, 7. 5. 2017 - 08:05)

„Chceš-li poznat...Neplatí to jen u politiků...:-)
Jistě jste se s tím setkali třeba v práci. Po sametovce, kdy se obrácely kabáty. To bych mohla vyprávět. Ale nějaký užitek to dotyčným nepřineslo, protože ty mlýny doopravdy melou.:-)
Hezký den.

Abraham Lincol (So, 6. 5. 2017 - 20:05)

„Chceš-li poznat charakter člověka, dej mu moc.“

Nebezpečné vzta (So, 6. 5. 2017 - 10:05)

Opět jsem naletěla, tak jako většina z nás, co se vžijí nejen do počítačové virtuality. :-))) Jak já jsem věřila tomu, že v tomto pořadu je vše pravé. Tedy i učinkující. A ono v hledišti komparz. Tak v tomto jsem tápala, protože ty emoce, které prožívali lidé usazení na stoličkách, byly až moc nepřirozené.
Ale i lidé, které kočíruje pan Musil, jsou komparzisté. Lidé, kteří nám za pár kaček zahrají divadlo.
Za peníze jsme ochotní ze sebe a se sebou udělat vše.

Takže dnes se podívám jen na hokej, tam to bude doopravdy reálné.

realita (So, 6. 5. 2017 - 08:05)

Když váš den ovládne počítač, když už nemůžete dospat a zase míříte do toho virtuálního světa, který se liší od toho skutečného, je to špatné. Když vás zcela ovládne virtuální svět, je něco špatně. Žijete ve snech, ve SVÝCH představách. A může to dojít tak daleko, že tento svět vás ovládne docela. A to je už na pováženou, protože tomu se říká závislost, nemoc.

Takže přeji hezký den, ten realní, voňavý a plný jarní krásy.

realita (Pá, 5. 5. 2017 - 09:05)

Někdy nás ten virtuální svět tak ovládne a nevěříme, že realita je většinou někde jinde. Jsme zcela závislí na zprávách co si přečteme. Žijeme tím a uvěříme všemu.

virtuální svět (Pá, 5. 5. 2017 - 08:05)

Informace, a zase informace. Jsme jimi posedlí, jsme na nich závislí. Pokud je nemáme, třeba jen pitomoučkou informaci o počasí, zmocňuje se nás panika. Neověřujeme, nepochybujeme. Zpracováváme, stravujeme. Virtuální realita se stává součástí nás samých, stejně jako třeba jídlo. Utvářejí nás, manipulují s námi. Na konci těch nitek dnes možná ještě nikdo nestojí. Ale až za ně zítra začne tahat, vůbec si toho nevšimneme. Prostě půjdeme, a uděláme to, co se nám řekne. A nebude nám to vůbec připadat divné, protože budeme zpracováni jako babiččino buchtové těsto. To samé těsto, které kynulo a vonělo, přestože se o tom nepsalo na netu.

Lítali jsme venku, v lese, a domů chodili s pláčem, to když jsme si rozbili koleno. Anebo s kapsou plnou šišek. A rodičové s námi dělali zvířátka z kaštanů, a večer nám četli pohádku. Potom se zhaslo, a šlo se spát, protože ten náš slavný internet tenkrát existoval jen jako nápad v několika chytrých hlavách.

sam (Pá, 5. 5. 2017 - 07:05)

Každá doba má své pro a proti.

TP (Čt, 4. 5. 2017 - 21:05)

Toaletní papír za totality? Lépe posloužilo Rudé právo. A o dámských vložkách s křidélky jsme neměly tušení. Ony Violety, nebo jak se jmenovaly byly katastrofa. Každý měsíc jsem se těch svých dnů obávala. To jen aby tady nebylo moc chvály na totalitu.

totalita (Čt, 4. 5. 2017 - 21:05)

Obchody nebyly plné jako dneska, ale vždy člověk sehnal co potřeboval, mimochodem víte, vy mladí, jak vůbec chutná pravé máslo, jogurt, salám, asi těžko.

Když bylo za komunistů všechno špatné, jak to, že nebyli bezdomovci, žebráci, exekuce, vztahy mezi lidmi byly také jiné. Jak to, že se točily dobré filmy, knihy, estrády.

A moje poznatky s demokracii a svobodou ? Děkuji, klidně bych se bez nich obešla.

Dostávali jsme zdarma lázně, rekreace za pár korun, nenávratné půjčky...

Po revolucí přišel šok, závod se začal tunelovat a nejdříve začali propouštět cigány, jen tak mimochodem, 90 procet cigánů pracovalo, u nás v závodě pracovaly celé rodiny, dneska se česká společnost rozčiluje, že cigáni nepracují, ale kdo způsobil, že se Romové dostali na okraj společností?

totalita (Čt, 4. 5. 2017 - 08:05)

Prožíváme-li svou vnitřní svobodu, přestanou pro nás omezení vnější totality platit. Ať vládne komunismus nebo kapitalismus, skutečnou svobodu v podobě čisté myšlenky člověku nikdo vzít nemůže. Skutečný poklad zlatavého západu slunce je zadarmo. A skutečné a pravé bohatství, pramenící z upřímného mezilidského vztahu, ve kterém – byť na nepatrný okamžik – zableskla jiskra lásky, nelze zkonfiskovat ani zdanit. Ale je možné ho kdykoliv svobodně získat, rozmnožit a rozdávat dál.

Kamila Parsi

totalita - pokr (St, 3. 5. 2017 - 17:05)

V jedné věci jsou si však všechny totality podobné. Učí člověka vynalézavosti, donutí ho často jít až na hranu nebo si sáhnout na dno, ale každopádně dokážou z lidské bytosti dostat maximum a věřím, že nás přes všechna omezení mohou posunout vpřed.

O tom výmluvně svědčí nejen nařezané noviny na záchodě při výpadku výroby komunistických papíren. Ale i úžasné letní pionýrské tábory, kde hrstka nadšených pedagogů dokázala pod rudý šátek skrýt hry plné skautských zásad a svobodomyslných principů. Stejně jako prázdniny u babičky v bungru z vrbiček okolo rybníka, kterému se žádné moře nevyrovnalo. Zrovna tak v naší nové úžasné době neomezených možností lze dělat práci, která nás skutečně baví, třebaže se tím ony neomezené možnosti kvůli nedostatku příjmů mohou značně omezit. Díky tomu však zjistíme, že bazary a půdy často skrývají poklady a že i prázdniny pod stanem mají své kouzlo. Návdavkem je bezpochyby bonus v podobě uspokojení z dobře vykonané práce, která nás skutečně naplňuje. Nezřídka se pak stane, že se dostaví i finanční úspěch jako prémie za upřímné snažení a vytrvalost.

názor (St, 3. 5. 2017 - 10:05)

Děti pokud chtějí studovat...Jenže co je důležité a pro koho? Při výběru studia si vybíráme většinou co je důležité pro nás.

také byla (St, 3. 5. 2017 - 10:05)

Walpurga byla údajně...Walpurga Hausmänninová (upálená)

Mohou naše děti (St, 3. 5. 2017 - 10:05)

V čem spočívá pravá...Děti pokud chtějí studovat - mají studovat něco užitečného, jinak mají platit školné, nedostávat přídavky na děti atd.

Jiřka (St, 3. 5. 2017 - 10:05)

Dovolte s Vámi nesouhlasit,peníze lidé mají,jen se podívejte okolo sebe,neumějí však hospodařit,vše chtějí a to nejlíp hned,vždy platilo a platí,že když na něco nemám,tak si to holt nepořídím ne?Žila jsem s manželem a 2dětmi a plat jsme neměli ani 9000kč.Oba dohromady.Přesto mají děti oba 2maturity a sami se dobře dokázaly zabezpečit.Ani dnes,jako star.důchodci si nemůžeme vyskakovat,ale nenaříkáme,jsme rádi,že žijeme v klidu a ve zdraví.A když se chceme rozšoupnout,tak si na to musíme našetřit(správným hospodařením s financemi) to jde.Každý dnes jen naříká,jak je špatně,ale může být hůř!

totalita (St, 3. 5. 2017 - 07:05)

V čem spočívá pravá svoboda.

Z pohledu našich dětí patřím bezpochyby ke generaci dříve narozených. Přesto jsem nestála normalizační fronty na mandarinky, ani marně nesháněla toaletní papír. Na to jsem z pohledu mých rodičů moc mladá.

Narozená na hraně zlomu režimů si pamatuji svůj pionýrský šátek z dětství, sametovou revoluci v televizi - to mi bylo dvanáct - a rozžatou svíci ve svých rukou, když jsem se v sedmnácti letech nechala pokřtít.

To, jaký život v totalitě komunistického režimu skutečně byl, znám z vyprávění a filmů. Bezpochyby to nebylo vůbec lehké a jsem daleka toho tuto těžkou, a pro mnohé tragickou dobu, jakkoliv zlehčovat. Ale nemohu se ubránit dojmu, že se za těch necelých třicet let, které od převratu uplynuly, zase tak moc nezměnilo.

Můžeme svobodně cestovat po celém světě? Samozřejmě, když na to máme. Mohou naše děti studovat, cokoli si přejí? No jistě, pokud nám nechybí peníze v rodinném rozpočtu, vyberou-li si nákladnější obor. Můžeme svobodně dělat to, co nás skutečně baví? Bezesporu, pokud nás to uživí. Je možné oblékat se a bydlet podle svého vkusu a představ? Jak je libo, nikdo nám v tom nemůže bránit, pouze fakt, máme-li hluboko do kapsy. Totalitní ideologii postupně a nenápadně, avšak důsledně, vystřídala totalita peněz.

Reklama

Přidat komentář