Reklama

PEKARNA U ZLATE MAMY

Velikonoční výz (Čt, 13. 4. 2017 - 15:04)

K Velikonocím neodmyslitelně patří také adekvátní výzdoba. S příchodem Jara vítáme také znovuzrození sil a radostné očekávání. Symbolem svátků jara je tak v domácnosti proutky vrby jívy neboli kočičky s mašlemi, kraslicemi nebo jarními kvítky. Na okna se lepí nálepky s jarními motivy nebo obrázky květin.

V historii lidé vítali jaro tak, že vysypávali ornamenty na zápraží pomocí hrnku či květináče a písku či vody. Lidé též zdobili okna květinovými vzory s pomocí seříznutého mýdla. Zdobení průjezdů a zápraží venkovských stavení pomocí vlnovek a spirál byl tradiční o velikonočních a svatodušních svátcích, nebo na dožínky a posvícení.

Zelený čtvrtek (Čt, 13. 4. 2017 - 06:04)

Na Zelený čtvrtek bychom měli sníst něco zeleného, abychom byli celý rok zdraví. Může to být špenát, brokolice, zelená paprika, zelí, kapusta a další zelená zelenina, ale zejména pak zelené bylinky, které přidáme do jídla.

Kromě zeleného se tento den má sníst i med, abychom byli celý rok dobří, ale hlavně chránění před uštknutím a žihadly. Med se maže na zvláštní pečivo, zvané jidáše, které má tvar provazu, na němž se měl oběsit apoštol Jidáš, který polibkem zradil Ježíše.

Na Zelený čtvrtek bychom se rozhodně neměli hádat, jinak nás čekají hádky a neshody po celý rok.

Nebudeme-li si tento den naprosto nic půjčovat a dříve půjčené věci vrátíme, najdou si k nám údajně cestu peníze.

Výborný tvaroho (St, 12. 4. 2017 - 13:04)

120g másla
120g ml.cukru
120g měkkého tvarohu
120g polohr. mouky
2 vejce
1/2 prdopeče

30g rozinek, 30g lísk. oříšků, 50g kand. ovoce

Máslo třeme s cukrem, přidáme žloutky, tvaroh, přísady, mouku s práškem, sníh. Můžeme trochu ředit mlékem, když se zdá těsto husté. V předehřáté troubě upečeme, můžeme potřít polevou.

Do třené bábovky někdy nastrouhám tatranku :-)

Díky ? (St, 12. 4. 2017 - 10:04)

Biskupsky beránek-3...Beránková forma, která už pamatuje i mé dětstí, je tam, kde se už více uplatní. Já si možná koupím mini beránka v konzumu.:-) Ale tohle těsto určitě vyzkouším třeba na biskupský chlebíček.
Horkou vodu přidávám i do třené bábovky.:-) Do třené bábovky se dá přidat hodně věcí, rozinky, kokos, káva, ořechy. Ale to jsem někde jinde.

:-) fakt luxus (St, 12. 4. 2017 - 08:04)

Biskupsky beránek-3 vejce-zvlášť bilky,20 dk mouckoveho cukru, 20 dk hery.Utřít do pěny.Pridat-2 polev. lzice oleje,4 polev.lzice horké vody,citron.kůra.Zvlášť vyslehat tuhý sníh,přidat a promíchat s pěnou,dat rozinky v rumu ,kandovanou kuru nebo kandovane ovoce,ořechy,kousky čokolády.Nakonec 20 dk polohrube mouky a pul prdopec.Pect 160 st.na 1 hodinu.Vynikajici,vlacny! !!

Škaredá středa (St, 12. 4. 2017 - 07:04)

Tak nevím kde se tohle děje, ale určitě se neškareďte :-)) no a úklid? Ten kdo uklízí průběžně, nemusí právě ve škaredou středu. Jedině, máte.li doma nějakého toho ducha. Hezkou Škaredou středu přeji :-)

Lidé nosí do kostela polínko dřeva a dají je opálit na hranici Jidáše. Doma z něho nadělají louček a z těchto křížků, které o Veliké neděli po obědě s ratolestmi svěcenými na neděli květnou zastrkají do rohů polí. Vždy tři lístky a ratolest, načež je svěcenou vodou pokropí. Který hospodář bude mít dříve zastrkané křížky, bude mít časnější žně. Jak vysoké jsou ratolesti s posvěcenými kočičkami, tak vysoko vzroste obilí. Křížky s ratolestmi chrání před krupobitím.

Co se traduje:

- Kdo se bude tento den škaredit a mračit, bude se mračit po všechny středy v roce.

- Důsledný úklid vyhání zlé duchy z domu.

sam (Út, 11. 4. 2017 - 16:04)

Optimista prohlašuje, že žijeme v nejlepším možném světě. Pesimista se obává, že je to pravda.

JAMES BRANCH CABELL

názor (Út, 11. 4. 2017 - 06:04)

Hlavně se množte protože...Od cikánských žen a taky těch muslimských se očekává, že budou rodit, rodit a rodit. Je slepý, kdo to nevidí. A porodnost u nás klesá. Lidé nechtějí přivézt děti do "chudoby", taky je tu obava z budoucnosti.
Ale i kdysi byla chudoba, války a děti se rodily.
Byly vyjímky, kdy rodina měla jen jedno dítě. Nebo žádné.

I kdysi byla chudoba, války a děti se rodily.
A obávám se, že do naší hymny se za chvíli přidá velký otazník.
KDE DOMOV MŮJ?

........... (Po, 10. 4. 2017 - 21:04)

Milujte se a množte se?
Hlavně se množte protože za pár let tady bude vládnou naše menšina a mu slimáci.

:-) (Po, 10. 4. 2017 - 20:04)

Milujte se a množte se?

Věřte - nevěřte (Po, 10. 4. 2017 - 13:04)

Hodně věcí, událostí si kdysi lidé nedovedli vysvětlit. Dnes už jsou pro nás některé věci vysvětlitelné. Některé.
Řeknete si někdy - Tak u mě stáli v tuto chvíli všichni svatí? Mám nad sebou ochranného anděla?
Určitě ano. Jsem ateista, ale někdy se zamyslím nad tím, že Něco je. Něco existuje. Něco. Nemyslím si, že je to Bůh. Je to něco, co je pro nás ještě tabu.
Vlákno "Tajemno" tady už je, i když se zvrtlo, jak většina původních diskusi úplně někam jinam.
Tohle tajemno provází i mne. Myslím si, že tohoto Anděla nad sebou mám :-), hodně mi pomohl.
A tajemné jsou pro mě věci, které si nedovedu vysvětlit...

Vzpomínky :-) (Po, 10. 4. 2017 - 09:04)

Tak to se mi málokdy stává. Při nákupu v krámu, kde velmi málo chodím, mne oslovila pokladní. Paní, s kterou jsem pracovala před mnoha léty, coby mladé děvče. Poznala mě podle hlasu! Takže měníme vzhled, ale hlas nám zůstává. Prvně jsem nevěděla, kde ji mám zařadit, ale jak se usmála, už mi bylo jasno. Když si člověk vzpomene, je to ještě dobrý, ale taky se mi stalo, že mě oslovila paní jménem a já si nevzpomněla a dodnes nevím, kdo to byl.
Prostě někdo vám zůstane v paměti napořád.

sam (Po, 10. 4. 2017 - 06:04)

První mou denní činností je, že si u zpráv přečtu zprávy.
Je to špatný postup.
Nebudu rozvádět Egypt, sebevraždy, vraždy. úmrtí. Pekárna by měla být o životě. Snad mě bude během dne motivovat něco hezkého.
Protože miluji život i přes jeho krutosti.

Odcházejí... (Ne, 9. 4. 2017 - 16:04)

Bude nám a ve filmovém světě hodně chybět.

:-( (Ne, 9. 4. 2017 - 15:04)

Zemřel pan Ornest skvělý herec dabér a režísér:-( čest jeho památce?

Vyměněné děti (Ne, 9. 4. 2017 - 07:04)

I toto se v dnešní uspěchané době stalo.
Velmi hezky popsala své pocity matka, když se dověděla po 11ti letech o tom, že dcerka vlastně není její. Pocity, které se ve vás perou. Vlastní dcerka vyrůstala nedaleko a druhá matka se z toho dlouho nevzpamatuje. Dá se vůbec s tímto smířit?
Nedovedu si to představit. Nejlépe to však snášejí holčičky. Rodiny se spojily a děvčata jsou kamarádky. Myslím si, že to je nejlepší řešení v této situaci.

Nebezpečné vzta (So, 8. 4. 2017 - 20:04)

No jo, Ty jsi muž :-) a díváš se na to jiným pohledem.
Nesleduji tento pořad dlouho, možná i přestanu, když se z něj stane podobný pořad jako Prostřeno, kde to není o vaření, ale o penězích, nebo Výměna manželek, podobné. Zaplatí každému, aby zvýšili sledovanost.
Ale v tom se /prozatím/ řeší i třeba vztahy rodin, u kterých byly v porodnici vyměněné děti.
A s tím špinavým prádlem souhlasím, mě by tam nedostali. :-) Ale možná jsou ti lidé tak zoufalí, neví si rady... možná dostanou nějaký honorář. Kdo ví. Ale hrané, ani domluvené to není.
Hezký víkend :-)

Břéťa (So, 8. 4. 2017 - 19:04)

Taky zdravím. Já tedy princip toho pořadu znám (manželka si to asi 2x nebo 3x pustila), právě tak i Honzu Musila, kterého jsem poznal v někdejším pořadu Sauna, ale zaráželo mě, s jakým "špinavým prádlem" můžou lidé takhle vylézt na veřejnost (horší než u rozvodu!); napadalo mě, že to je třeba hrané nebo nějak domluvené. No a pak už jsem to nesledoval.

Nebezpečné vzta (So, 8. 4. 2017 - 18:04)

Já ten pořad nesleduju, ale... Zdravím Břeťo :-)
Je to pořad, kdy se lidé obracejí na J.Musila se svými, většinou rodinnými problémy. Zve si je do svého pořadu a společně se svým týmem je řeší. Je to docela zajímavé, protože on si konečné řešení, nebo důkaz nechává až nakonec pořadu. A někdy je to pro samé účastníky docela překvapivé.

Břéťa (So, 8. 4. 2017 - 15:04)

Jako v kleci se z nás cítil...Já ten pořad nesleduju, ale tohle se tam taky řešilo? No na to by mi nestačil jeden díl - spíš román...

Reklama

Přidat komentář