Za rodinnou či partnerskou krizí se může skrývat obyčejné jídlo
"Kdykoliv řešíme případy, kdy páry jsou v krizi, ukazuje se, že každý z partnerů začíná jíst něco jiného a v jinou dobu. Každý začne být víc individualita, což se projeví i na jídle. To se pak druhému nelíbí," uvedla Boučková. Podotkla, že jídlo tak může lidi nejen spojovat, ale i rozdělovat. Rozhádaní partneři podle ní poukazují například na to, jaké nezdravé a odporné věci ten druhý jí. Důvodem zvýšeného napětí ve vztahu může být i přechod na zdravou stravu či dodržování diety kvůli hubnutí. Pokud lidé chtějí svůj protějšek i další členy rodiny přimět ke změně jídelníčku a zvyklostí, měli by podle psycholožky postupovat "velmi diplomaticky". Násilný přechod na jiné potraviny, množství jídla či časy by mohl vyvolat hádky a rozbroje.
Lidé, kteří chtějí hubnout a omezují přísun kalorií, zas často nechtějí už s rodinou jíst. Boučková radí, aby dál v zaběhlém rituálu společných obědů a večeří pokračovali. Servírovat by si měli jen menší dávky či jiné potraviny. U stolu se totiž často probírají rodinné záležitosti, takže by z nich člověk mohl být vyloučen. I to by mohlo přispět ke krizi ve vztazích.
Kolem jídla se točí program dvojic už při seznámení, podotkla psycholožka. Kromě kina se totiž lidé na rande vypraví obvykle do restaurace. Už podle jejího výběru se dá poznat, zda jsou partneři v souladu, míní psycholožka. "Jídlo je velmi intimní složka, aniž si to člověk uvědomuje," dodala.
Kateřina Krausová - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz