Rostlinné oleje a jejich užití při masáži

7.5.2002 00:00
Kosmetika

Jsou to panenské oleje bez příměsi konzervantů. Používají se jako nosné oleje k masážím, koupelím aj. Můžeme je používat čisté, ve směsi i s přimícháním esenciálních olejů.

Patří sem olej slunečnicový, olivový, mandlový, jojobový, sójový, sezamový, pupalkový, podzemnicový, makový, mandarinkový, lněný, brutnákový, avokádový, olej z vlašských nebo lískových ořechů, olej z pšeničných nebo kukuřičných klíčků, olej z pecek vinné révy, z broskvových jader, z dýňových semen aj.

Nejsnáze dostupné, a proto také nejběžněji používané jsou:

1. Slunečnicový olej (slunečnice roční, Helianthus annus)
Obsahuje vysoké procento kyseliny linoleové, je bohatý na vitamin E. Dobře působí na sliznice úst, žaludku a trávicího traktu, preventivně proti kardiovaskulárním chorobám. Při dlouhodobém používání lehce vysušuje, proto je vhodné jej namíchat například s jojobovým olejem v poměru 9 : 1, zejména na citlivou suchou pokožku.

2. Mandlový olej (mandloň sladká, Prunus amygdalus var. dulce)
Lehce se vstřebává, je výživný, nezanáší póry, vhodný i pro citlivou dětskou pokožku nebo pokožku se sklonem k suchostí. Pleť si zachovává lépe pružnost a hebkost. Je dobrý proti striím na břiše a prsou v těhotenství. Regeneruje pleť po opalování. Je vhodný na ošetření hrubé, popraskané kůže, ekzémů, akné a popálenin. Zklidňuje podráždění pokožky způsobené plenkami.

3. Olivový olej (olivovník evropský, Olea europea)
Obsahuje velké množství vitaminu E. Je vhodný pro ošetřování popraskané, hrubé pleti se sklonem k zánětům. Užívá se na ošetřování ekzémů a bércových vředů.

4. Pupalkový olej (pupalka dvouletá, Oenothera liennis)
Obsahuje vzácnou kyselinu gamalinoleovou (GLA), působící proti volným radikálům. GLA je obsažena v mateřském mléce, kde vytváří imunitní faktor. Má příznivý vliv na kožní alergie, zvláště u dětí. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a hypertenzi. Pomáhá při léčbě chorob srdce, při schizofrenii a revmatismu. Je vhodný zejména pro citlivou, suchou a poškozenou plet i pro léčbu lupénky a ekzémů. Je možné jej užívat vnitřně (3x denně 1 kávovou lžičku, u dětí snížit dávku úměrně věku).

5. Jojobový olej (simondsie čínská, Simondsia chineensis)
Je vhodný na ošetřování vlasů i pokožky, zejména v letním období (obsahuje ochranný faktor č. 4). Jojoba je známá svými blahodárnými účinky na pokožku, dobrými výsledky při léčbě lupénky a různých ekzémů. Činí pokožku sametově hebkou a chrání ji před nadměrnou dehydratací. Zpomaluje tvorbu vrásek. Olej můžeme využít jako fixatér do domácích parfémových směsí pro prodloužení jejich trvanlivosti. Je též využíván k ředění velmi drahých éterických olejů, jako např. růžového oleje apod. Vznikne tak směs celkem kvalitních účinků a cenově dostupná. Je možné používat základní olej jojobový a mandlový v poměru 1 : 9. Velmi dobře se vstřebává. Užívá se k ošetření pokožky.

V případě pochybností ohledně alergických reakcí provedeme test 24 hodin před použitím. Olej aplikujeme na ušním lalůčku nebo na malém kousku kůže předloktí a sledujeme průběžně stav pokožky i celkovou reakci dítěte.

Nyní už je potřeba jen správně vybrat, přesvědčit se, že je nám vůně příjemná a že je to skutečně ta pravá.

Zdroj: Jana Hašplová - Masáže dětí a kojenců, nakladatelství Portál

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Výborné účinky v sobě zahrnuje olivový olej sycený ozonem. Více na...
MUDr.Milan Veselý  |  19.5.2002 18:12

Chcete profi masáž klasickou, medovou, čokoládovou nebo bañkovou...
Tomiik  |  16.7.2008 16:22

Dobrý den, lze k masáži užít i obyčejný olej třeba ke smažením...
Petr  |  24.3.2013 16:25

Tak k masáži se dá použít jakýkoli olej, klidně na smažení řůzků....
(anonymka)  |  24.3.2013 19:25

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *