Rakovinotvorný akrylamid v kosmetice

28.1.2003 00:00
Kosmetika
Před jedem akrylamidem, který byl loni objeven v rychle smažených a pražených potravinách, nyní varují němečtí vědci také při používání kosmetiky. Zpráva Spolkového ústavu pro vyhodnocování rizik, vypracovaná pro německý parlament, dospěla podle informací víkendového listu Bild k závěru, že rakovinotvorná látka se prostřednictvím přípravků dostává do kůže.
Loni na jaře objevili švédští vědci náhodou akrylamid v potravinách. Jed vzniká při pečení, pražení, grilování nebo smažení potravin bohatě obsahujících uhlovodany. Je vedlejším produktem hnědnoucí reakce jak v průmyslové výrobě, tak i v domácí troubě. Vědci se domnívají, že oč tmavší jsou ve výsledku například hranolky, pečené brambory, některé druhy pečiva, sušenky, káva či snídaňové kukuřičné a obilné lupínky, o to vyšší je pravděpodobnost výskytu látky.
Vláda a výrobci v Německu, které patří k předním producentům potravin, vzali problém vážně a testovali asi 1000 produktů. Minimalizační strategií se snaží podíl jedovaté látky snížit. Ministerstvo ochrany spotřebitelů o víkendu oznámilo, že se výrobci dohodli na jednotném způsobu přípravy hranolků a ten bude doporučován na všech baleních. Při fritování by teplota neměla přesahovat 175 stupňů Celsia a v troubách 200 stupňů.
Ministryně ochrany spotřebitelů Renate Künastová připomíná, že věda zatím nemá dostatek poznatků o tom, jaké jsou přípustné hodnoty látky, aby nevyvolávala rakovinu. "Na to ale nechceme čekat. Proto podnikáme minimalizační strategii, redukujeme a sledujeme způsoby přípravy."
Při pokusech na zvířatech vyvolává akrylamid rakovinu a poškozuje dědičné informace. V průmyslu se používá například jako těsnící materiál při výstavbě tunelů.
Luboš Šebestík - ČTK
linkuj | google | vybrali SME komentovat | tisknout | doporučit
Související články
V Německu berou akrylamid v potravinách vážně
19.11.2002 00:00
Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách
22.10.2002 00:00
Nebezpečná kosmetika
12.6.2000 00:00