Jak zabránit vzniku vrásek a stárnutí tkání

30.10.2000 00:00
Kosmetika

Volné radikály, nestabilní molekuly vznikající v našem těle, hrají neslavnou roli při tvorbě takzvaného příčného síťování odborně nazývaného crosslinkage. Je to chybné příčné propojování bílkovinných řetězců, k němuž může docházet ve vazivových tkáních, ale také i ve všech starších buněčných seskupeních. Jejich narušování orgánových funkcí vidíme nejlépe na ztrátě elasticity vazivové tkáně.

Snadno to poznáme, vezmeme-li mezi dva prsty lalůček kůže na ruce, zvedneme ho a pak volně pustíme. Jestliže se kůže ihned vyrovná a je okamžitě hladká, pak je kožní tkáň ještě elastická, není příčným síťováním poškozená a zestárlá. Vrásky v očních koutcích a na čele jsou dalšími viditelnými znaky příčného síťování vazivové tkáně.

Vazivová tkáň se skládá z obrovských, částečně spirálových, a částečně rovnoběžně uspořádaných řetězců, které zajišťují tažnost, prodloužitelnost, ohebnost, pružnost a pevnost vazivové tkáně, podobnou jaké u spirálových per a drátěných strun, které zajišťují současně pružnost i pevnost postelových matrací nebo sportovních trampolín. Pohybová schopnost bílkovinných řetězců závisí na způsobu, jakým jsou navzájem svázány, aniž by si přitom překážely. Vzpomeňme na struny harfy: Jsou pevně napnuty, a přece se mohou jednotlivě pružně pohybovat a vracet se v nezměněném napětí do původní polohy. Svážeme-li však dvě sousedící struny dohromady, možnost volného pohybu cíleně pomine s dalekosáhlou ztrátou původní elasticity.

Čím více chyb se organismus ve stáří začne dopouštět, tím více vzniká příčných vazeb. A čím méně je organismus následkem nedostatečné aktivity svých enzymů schopen toto síťování rozrušovat, tím ztuhlejší a nepoddajnější jsou nejen naše vazivové tkáně, ale i poškození šlach, svalů, nervových vláken a cévních stěn.

Před škodlivým působením uvedených volných radikálů se můžeme se do určité míry chránit. Především tím, že se budeme pokud možno vyhýbat všemu, co vede k jejich tvorbě. K vlivům, které podporují tvorbu volných radikálů a příčných vazeb, patří nadměrně intenzívní a nechráněné sluneční záření, určité části ultrafialového záření a záření radioaktivní, nikotin, nasycené, přehřáté nebo přímému grilovacímu ohni vystavené tuky, průmyslové a příměstské odpadní plyny a řada dalších škodlivin, které dýcháme, pijeme a jíme.

Mnohem moudřejší je požívání čerstvé a jeduprosté zeleniny a ovoce, několika mrkví denně, trochy paprikových lusků a jablek atd. Tuky bychom měli požívat jen ve formě nenasycených rostlinných olejů nebo oleje rybího.

Ničivé působení volných radikálů můžeme tlumit také takzvanými lapači radikálů, jimiž jsou vitamín E a C nebo ve stopových množstvích účinný selen , a dále enzym superoxid dismutáza (SOD) včetně dalších hydrolytických enzymů. Proteolytické enzymy obsažené v nejčastěji používaných enzymových směsích jsou schopny nejen rozpouštět, ale i čelit vzniku síťovitého provazování bílkovinných řetězců. Jsou-li ve vyšším věku užívány po delší dobu, přispívají k větší pružnosti tkání a tím k jejich lepší funkci.

Zdroj: Tajemství dvou partnerů - Jana Heffernanová

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Když si hlídáš vitamíny, proč se ptáš na doplněk stravy? Jestli tady...
Míla  |  19.12.2015 19:28

Třeba proto že hlídat si pestrou stravu je těžké, hlavně v zimě? A...
kaliopka  |  20.12.2015 20:13

Někdo se natíral vodou s citronovou kůrou a prý to pomáhá na vrásky...
j.j.  |  20.12.2015 21:30

To jsem taky už někde slyšela, ale myslím, že to spíš na zesvětlení...
kaliopka  |  22.12.2015 23:35

Nekouřit. Cigarety a nevhodná strava urychlují vznik vrásek
Kajolka  |  14.12.2016 18:51

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *