Reklama

Jak vybrat obývací stěnu krok za krokem?

Ty tam jsou časy, kdy všichni měli v obývacím pokoji mohutné a těžké stěny, které ubíraly nejen prostor, ale i vzduch. Interiér působil přeplněně a nám se v něm někdy obtížně dýchalo. Dneska je doba jiná, stěny do obýváku jsou menší, jednodušší a většinou je tvoří jen pár jednodušších kousků. Jak vybrat tu pravou?

Obývací stěna se vám musí líbit

Dnešní obývací stěny mají se svými předchůdkyněmi společný většinou jen název, už dávno nejsou prostorem, na který postavíme nejen televizi, ale i suvenýry ze všech cest. Většinou to k sobě vůbec neladilo a interiér působil neuspořádaně. Dnešní stěny jsou jednodušší, ta pravá by měla lahodit vašemu oku. Přece jen se na ní budete dívat každý den. 

Víte, že vzhled stěny ale není tím jediným parametrem, na kterém při výběru záleží? Pojďme se podívat i na ty další.

Kam stěnu umístíte?

Reklama

Důležitý parametr, který celý výběr ovlivní. Než vůbec začnete stěnu vybírat, rozmyslete si, kam ji postavíte. Zvolíte kratší nebo delší stěnu? A co roh místnosti? Když zvolíte krátkou stěnu, zůstane vám v místnosti víc místa, vzdušněji ale působí, když stěnu postavíte k delší stěně. Rohová stěna je originální, je způsobem, jak chytře využít roh pokoje.

Co od stěny očekáváte?

Nabídka je široká, někdo chce na stěnu například postavit televizi, jiný televizi raději pověsí na zeď. I na to je třeba při výběru sestavy do obývacího pokoje myslet. K čemu by vám TV stolek byl? 

Jaký má stěna mít styl?

Styl stěny by měl ladit s ostatním vybavením interiéru, zejména, pokud máte obývák třeba spojený s kuchyní. Oblíbený je v dnešní době minimalistický styl, někdo ale dává přednost tomu skandinávskému nebo rustikálnímu. Myslete přitom i na sedačku, i ta by k sestavě měla ladit.

A co barva?

I na té záleží. Vybírejte ji s ohledem na barvu stěn a podlahy, a také na velikost místnosti. Do té malé vsaďte na bílou stěnu, která prostor opticky zvětší, ideální je, když jednotlivé prvky nebudou stát přímo na zemi, ale třeba na železných nožičkách. Do větší místnosti si můžete pořídit i tmavou stěnu, kterou doplníte o LED osvětlení.

Nepodceňujte sílu osvětlení

I v obývacím pokoji mají své místo elektrické spotřebiče a osvětlení, které zásadně ovlivní celkový dojem z místnosti. Kromě centrálního osvětlení si sem můžete pořídit i nástěnná svítidla, LED pásky nebo stojací lampu. Ta se bude vyjímat hlavně v rohu místnosti.

Komerční sdělení

Reklama

Komentáře

Reklama