Hojnost, lesk a barva našich vlasů

29.2.2000 00:00
Kosmetika

Příroda nevynalezla vlasy pro ozdobu, mají nás chránit před chladem a vlhkostí.

Kůže vlasaté části hlavy má proto bohatý systém zásobních kanálků pro různorodé živiny. Vlas je z 97 % složen z kreatinu, bílkoviny obsahující síru. Při jejím nedostatku je vlas tenký - kadeřník mnohdy pozná na první pohled, že jeho zákaznice trpí nedostatkem bílkovin. Strava bohatá na bílkoviny, jako maso, ryby, drůbež nebo sýry, je předpokladem hustých vlasů. Záleží však také na tom, aby přijaté živiny byly zpracovány a využity v metabolismu. A k tomu napomáhají ovoce, saláty, zelenina a celozrnné produkty. Již za několik týdnů se normalizuje stupeň okyselení v žaludeční šťávě a rovněž produkce enzymů štěpících bílkoviny v žaludku a ve střevech. Mnozí lidé tak mohou zvýšit zhodnocení bílkovin až o 40%.
Žádoucím účinkem pro vlasy je dosáhnout, aby se polyaminy (líné, nestravitelné molekuly bílkovin) nemohly dostat krví do kůže a do vlasaté části hlavy. Tvorba lupů ustupuje a také při česání zůstává méně vlasů v hřebeni.

Barva, je zcela jedno jaká, zda hnědá, černá, brunet, blond nebo zrzavá, zůstává ve vlasech déle a do vlasů se také vrací, když do stravy přidáme zinek. Tento stopový prvek bojuje proti koncentraci mědi, která se podílí na šedinách. Kdo má stravu chudou na zinek po dobu jednoho měsíce, zůstanou mu při každém rozčilení šedivé vlasy v celých chomáčích, protože došlo k vyčerpání i nejposlednějších rezerv zinku. Když se spolčí problémy a nedostatek zinku, jsou důsledkem chabé a málo odolné nervy na stres, podobně jak je tomu u šedivění a vypadání vlasů. Pro pigmentizaci a transport barvy do vlasů jsou nezbytné B-vitaminy - PABA, B6, kyselina listová a pantotenová. Kdo zcela zapomene na cukr a sladkostí a ráno si vezme ke snídani šálek mysli z obilí vlastními silami umletého (švýcarské pšenice, ovsa, ječmenu, žita, pšenice), zastaví šedivění a vrátí vlasům jejich původní barvu.

Za krásný lesk našich vlasů vděčíme síře, která je do vlasů vestavěna bílkovinami cysteinem a metioninem a propůjčuje jim ochranu proti vlhkosti. Nejlepší zkrášlovací kůru pro vlasy představují čtyři vejce týdně. 100 gramů žloutku obsahuje 165 miligramů nejčistší síry, která je z 91 % vázána na aminokyseliny cystein a metionin. Síra je ve formě třpytu rychle vtlačena do vlasů. Ostatně nestrachujte se před vejci. Při správné plnohodnotné stravě bez cukru a sladkostí snížíte cholesterol dříve, než byste ho zvýšili vejci!

zdroj: Klaus Oberbeil - Fit s vitamíny

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jano,jedine kadernice to muze zpravit.Jinak pro ostatni,vlasy jemne a...
Helena  |  7.9.2006 00:56

Je to opravdu o genetice. Já mám velice silné vlasy (takové dráty), ale...
beatrice  |  6.7.2007 17:35

Někde jsem četla, že časté barvení vlasů může způsobovat rakovinu....
Katka  |  8.9.2007 22:16

V článku se píše: "Barva, je zcela jedno jaká, zda hnědá, černá,...
David  |  10.12.2007 13:12

Chtela bych zpatky moji prirodni barvu vlasu..jak toho dosahnu?....barvim si...
Barbora  |  6.3.2009 15:32

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *